21. januar 2025

Utfordringer med CPAP og maske

Hvilke utfordringer kan oppstå ved bruk av maske? Hvilke faktorer kan gjøre bruken av CPAP krevende (forkjølelse/varmt klima ect.)? Kan man velge å ikke bruke masken i perioder, og hvilke konsekvenser kan det ha? Hvordan håndtere disse utfordringene?

Godt humør hjelper

Utfordringene ved bruk av maske, er mange. For unge mennesker er det ikke noe sjekketriks å dra på seg en maske og starte en maskin når man skal legge seg sammen for første gang. God dialog og godt humør og fortelle om fordelene ved å kunne bli gammel i stedet for å dø tidlig, hjelper godt.

Klaustrofobi

Mange får en klaustrofobisk følelse av å ta på seg en maske, særlig de store helmaskene. Derfor begynner mange med de små neseproppene. Og hvis de da sover med munnen åpen, er hele effekten borte. Så det er viktig å vite om man er munnpuster eller nesepuster når man skal til med maske. Det er jo så moderne å tape igjen munnen, det kan være en mulighet i stedet for å bruke helmaske.

«Støvsuger» i sengen

Maskene festes med stropper rundt hodet. De må strammes nok til at det ikke blir luftlekkasje mellom huden og masken. Hvis du har veldig tunge pustestans, det vil si at svelget tetter seg helt og maskinen trår til med høyt trykk for å få åpne luftveier, så må du stramme masken godt, ellers begynner plasten i masken å vibrere og det høres ut som om noen støvsuger sengen din ved siden av deg. Både du og partneren våkner.

Avtrykk på kinnet

Når du våkner om morgenen, har du ofte avtrykk av stroppene på kinnene. Det er ikke alltid så lekkert. De merkene varer ofte litt ut over dagen. Et godt råd er å vaske ansiktet med en klut med vekselsvis veldig kaldt vann og veldig varmt vann slik at du får i gang blodomløpet i huden fort. Massere med en god hudkrem etterpå, så går det fortere bort.

Finne riktig maske

Det er aller viktigste å finne riktig maske til ditt ansikt. Folk har store neser, små neser, brede neserygger, smale neserygger, høye kinnben, lave kinnben, lang avstand mellom neserygg og underleppen (ved helmaske). For menn med skjegg og bart er det viktig å finne en maske som sitter godt og ikke gir lekkasje til tross for hårpryden. Mange får sår på neseryggen av masken og kanskje bruk av briller hele dagen. Da finnes det masker som ikke sitter på neseryggen og nesen kan avlastes med bruk av linser på dagtid. Noen reagerer allergisk på plasten i masken. De får utslett og kløe.  Det finnes masker beregnet på sensibel hud, masker med andre typer plast og med minneskum.

CPAP-maskinen

CPAP-maskinen har et fuktekammer som gjør at luften du puster inn ikke blir så tørr. Du kan stille inn temperaturen på dampen slik at om vinteren kan du ha den litt varmere og sette den ned når sommervarmen blir plagsom. Om du synes at masken klistrer seg til huden når du svetter i sommernatten, går det an å ta et godt gammel tynt bomulls lommetørkle og klippe det til og legge under plasten der masken kommer i berøring med huden. Det hjelper litt.  Du må ikke bruke fuktekammer. Hvis du ikke vil bruke det, så må du ha et deksel som dekker åpningen.

Munnpuster

Sover du med munnen åpen under en helmaske, så er munnen som Sahara om morgenen. Du er tørr i munnen. Munntørrhet er en diagnose som fører til hull i tennene og skader på tennene. Tannlegen kan stille diagnosen og du kan få dekket deler av tannlegeregningen. TAKO-senteret på Lovisenberg sykehus i Oslo, tar seg av slike spørsmål. Men du kan gjøre mye selv. Du kan bruke en spesiell tannkrem med mye fluor for å motvirke hull, f.eks. Duraphat. Du kan bruke et munnskyllemiddel for å motvirke munntørrheten. Og når du legger deg, kan du ta en tablett som heter Xylimelt. Den «limer» seg fast i ganen og avgir litt mentolsmak hele natten og det holder spyttsekresjonen i gang.

Tørre øyne

Tørre øyne er også et problem når du bruker maske. Luften må jo ut et sted, og de fleste maskene har luftuttaket i et kneledd foran nesen. Da får du luft opp i øynene. Og du våkner med tørre såre øyne. Det finnes to reseptfrie salver som øyelegene anbefaler. De legges i en tynn stripe inn mot øyet på nedre øyelokk-kanten. Det holder øyene lukket og tette så du ikke blir sjenert av luften. Det finnes også mange masker med luftuttaket oppå hodet. Det løser også problemet.

Tett nese  

Tett nese er ganske vanlig og gjør det ubehagelig å sove med maske, særlig nesemaskene. Vinterforkjølelse og pollenallergi om våren tetter nesen. Og Otrivin og de andre avhengighetsskapende nesesprayene skal man ikke bruke mer enn noen få dager. Men apoteket kan hjelpe deg å finne en annen nesespray, som ikke er så farlig. Det hjelper også å skylle nesen med saltvannsoppløsning. Spray med sesamolje hjelper.

Ferie uten strøm?

Hva med ferie uten strøm? CPAP’en vil ha strøm. Noen modeller kan du få kjøpt litiumbatterier til. Men de varer ikke så lenge og med fuktekammer som krever mye strøm til oppvarming av vannet, er det ikke så enkelt. Du kan bruke12 volts omformer i båten eller bobilen. Det får du kjøpt utstyr til. På hytter uten strøm, er solcellepaneler og store batterier, en mulighet. Aggregat også, men det bråker og forurenser.

Telttur i fjellet?

Noen går i fjellet med teltet på ryggen og kan ikke bære med seg CPAP og batteriløsninger. Da kan apnéskinne være en løsning. Den må ikke forveksles med postordreprodukter mot snorking eller bittskinne. Den tilpasses dine tenner og lages av tannlege med spesialkompetanse. Skal du ha den til turbruk, må du betale den selv. Den kan fort koste mellom 10.000 kroner og 15.000 kroner. Den skyver underkjeven frem slik at det blir åpnere i svelger. Det er en bedre løsning enn å la være å bruke CPAP i det hele tatt.

Droppe CPAP en periode?

Hva med rett og slett å droppe CPAP en periode – eller du kommer i en situasjon der strømmen går over en tid. Det er ikke særlig lurt for kroppen og særlig hjertet strever voldsomt hver gang du har en pustetans og du har ingenting å hjelpe deg med. Du kan sette deg i en stol og sove eller sove med veldig mange puter slik at hodet kommer høyt. Du kan passe på å sove på siden og ikke på ryggen. Greier du ikke det, så kan du få kjøpt en T-skjorte med tennisballer i ryggen slik at du automatisk snur deg på siden. Eller sy piggballer inn i en gammel T-skjorte – da sover du ikke på ryggen…..

Vi promper og raper

En liten tilleggsutfordring med bruk av CPAP og maske, er at du får i deg masse luft, som må ut et sted. Vi som bruker CPAP og maske, promper og raper mer enn andre……Sånn er det bare.

Dette er teksten til en artikkel i Dagbladet skrevet av Redaktør Marit Aschehoug

Kvinne, 77 år, bosatt i Oslo. Har brukt CPAP og maske siden 2004. Hadde udiagnostisert søvnapné i mange år, før det ble oppdaget. Det førte bl.a. til hjerterytmeforstyrrelse. Bruker i dag en BiPAP og helmaske. BiPAP ligner på CPAP, men gir litt lavere trykk ved utpust og gjør det lettere å puste ut. Helmaske betyr at masken dekker både nese og munn.

Tørre øyne er plagsomt. Hvis du legger en stripe rett på øyet når du legger deg, enten med Simplex eller Vita-Pos, så hjelper det litt. Du kan også bruke øyedråper – spør på apoteket.

Munntørrhet er ubehagelig og kan skade tennene. Du kan bruke en tannkrem med ekstra mye fluor som f.eks. Duraphat.

Du kan bruke en tablett som limer seg fast i ganene hele natten og avgir litt mentol som holder spyttsekresjonen i gang. 

Og du kan skylle munnen med et munnskyllevann mot munntørrhet.

Apneskinne kan være et alternativ om du skal på telttur når du skal bære alt på ryggen.

ResMed har den hvite tannskinnen som heter Narval. Somnomed har den andre skinnen som heter Somnodent.

Det finnes en rekke gode masker. Sykehusinnkjøp kjøper inn masker etter offentlig anbud og rangerer dem. Hovedtypene er: Nesemaske med propper som går inn i neseborene. Nesemaske med pute som ligger under nesen. Nesemaske som sitter over hele nesen. Helmasker dekker både nese og munn. Det finnes helmasker som sitter over neseryggen og andre som sitter som en puten under nesen og over munnen. Noen modeller har luftuttaket oppå hodet, andre har det foran nesen.