26. desember 2024

Sukker ødelegger søvnen

Det siste året har Bente Josefsen solgt flere bøker enn Jo Nesbø, med en folkelig bok om helse og sukker. Hun mener sukkerinntaket har mye å si for helsa og for nattesøvnen.

Tekst og foto: Aina Johnsen Rønning

Bilde av Josefson som sitter i en lenestol mens hun ser gjennom boken sin og smiler.
Bente Josefson mener sukkerinntaket har mye å si for helsa, og for nattesøvnen.

Josefsen er spesialist på sukker innen avhengighetsmedisinen. Det er en utdannelse man ikke får i Norge, så hun har utdannet seg i Sverige og USA. Det begynte med at hun selv oppdaget at hun var nettopp sukker avhengig.

– Jeg hadde tidligere problemer med overproduksjon av insulin, og klarte å skjerpe meg i mange år. Men så fikk jeg to barn på veldig kort tid, fikk sove veldig lite og ble sittende på kveldene å spise. Til slutt var det så ille at jeg stod opp og spiste om natta. Jeg kunne spise en hel kake, og deretter ta fatt på isboksen. Hver dag tenkte jeg at jeg skulle slutte, hver kveld brøt jeg alle forsetter. Jeg tenkte med meg selv at det var som om jeg var alkoholavhengig – bare på sukker. Jeg kom over en bok om sukkeravhengighet, og alt stemte på meg. Da dro jeg til Sverige og fikk denne behandlingen som jeg senere tok utdanning i, sier Josefsen.

Mange fristelser

Vi er på en kafe i regntunge Drammen. Bolleduften henger over lokalet, og vi snakker om hvordan kiosker, kafeer og bensinstasjoner pusher boller på kundene som om de skulle få betalt for det. Josefsen har nå inngått avtaler med restauranter om å servere også sukkerfrie alternativer. Hun podcaster, foredrar og hjelper folk direkte. Hun mener de norske bedriftshelsetjenestene og helsevesenet generelt ikke tar problemet på nok alvor i Norge. I Sverige er «friskvernskonsulenter» en normal del av bedriftshelsetjenesten.

– 70 prosent av nordmenn er i dag i kategorien overvekt eller fedme. Og det finnes mange sukkeravhengige som er tynne. De kompenserer med å overtrene, ikke spise vanlig mat eller bruke avføringsmidler. I det perspektivet mener jeg det ikke er å overdrive å tro at 25 prosent av den norske befolkningen er sukkeravhengige, slik forskning på amerikanere viser, sier Josefsen.

Avhengighet er avhengighet

Vi holder oss til en kaffe latte hver, men nyter på tross alt kunne sitte på en kafe i årets forhåpentlig siste koronanedstengte periode. Josefsen gir et krasj-kurs i avhengighet for å sette ting i perspektiv.

– Man deler inn i prosessrelatert og inntaksrelatert avhengighet, men ofte sliter man med en kombinasjon av dette dersom man er belastet med gener som gir avhengighet, og et miljø som trigger avhengigheten. Prosessrelatert handler om hva man gjør, alt fra spillavhengighet, shopping, jobbing, sex og trening. Inntaksrelatert handler jo om det man tar inn, som narkotika, alkohol og mat. Det er det samme belønningssenteret i hjernen som aktiveres, og selv om man ofte har en «favorittavhengighet», misbruker man ofte forskjellige ting samtidig, som sexavhengighet og rusavhengighet, sier Josefsen.

– Og når blir bruk til misbruk?

Bilde av en sukkerpakke.

– Dersom du bare bruker noe sosialt, kan du stoppe når som helst og det gir ingen konsekvenser i hverdagen. Et skadelig bruk er overforbruk i en periode i livet. Det kan få konsekvenser for deg, men man kan skjerpe seg og sjonglere mellom bruk og misbruk. En avhengighet er kronisk, men behandlingsbar. slik at man kan leve et liv i tilfriskning, altså bli symptomfri. Belønningssenteret er aktivert, og man klarer ikke å ta seg sammen, sier Josefsen.

Sukker skader søvnen

Den norske tradisjonen med mye sukker og kos om kveldene er spesielt uheldig for søvnkvaliteten, mener Josefsen.
– For å få god søvn må man produsere melatonin, Da trenger man serotonin, som blir forstyrret av sukker. I tillegg slår hjertet fortere, og det er jo ikke bra når man skal sove, og ikke bra for helsen, forklarer hun. Josefsen erfarer at de fleste som kommer til henne med en sukkeravhengighet, har utfordringer med søvn, både innsovning, at man våkner om natten eller at man ikke kommer inn i noen dyp søvn. 90 prosent opplever en bedring når man slutter å spise så mye sukker.

– Jeg har til og med opplevd slanke mennesker som har slitt med søvnapné i årevis, og som blir bedre når sukkeret er borte, sier Josefsen.

– Selv så trodde jeg alltid at jeg var et D-menneske. Jeg brukte slumreknappen i en time og var dødstrett selv om jeg hadde lagt meg tidlig. Nå er jeg A minus, og våkner med en gang dersom jeg får nok søvn. Jeg har en smartklokke som måler søvnen min, så det er dokumentert, smiler hun.

Mer bevisste leger

Etter at hun ga ut boken «Bli Frisk uten sukker» har stadig flere leger tatt kontakt for å få hjelp selv, eller sendt egne pasienter til henne. Hun er kritisk til helsevesenet som ikke tar problemet på alvor, og som behandler symptomene og ikke årsakene til søvnproblemene. For dette er et problem på tvers av sosiale skillelinjer, økonomi og utseende.
– Jeg har også leger som kunder, de er jo bare mennesker de også. En lege drakk fem liter Pepsi Max om dagen og klarte ikke å slutte. Kunstig søtningsstoffer er jo nesten like ille som sukker.

– Du har jo jobbet i Coca Cola selv. Spekulerer industrien i dette?

– Ja, det mener jeg definitivt. Man har jo forsket på hva som er den ultimate avhengighetsskapende kombinasjonen, og det er salt, sukker og fett. Som Smash, og reklamen deres er at det er så godt at du ikke kan stoppe å spise bare en. Det er klart at dette er en bevisst strategi for å få folk avhengig og kjøpe mer, sier Josefsen.

(Publisert 12/06/22 Utg. 2 2021 https://online.flippingbook.com/view/746638246/22/)