26. desember 2024

Skru ned varmen på CPAP-en

Får du vann i ansiktet når du sover? Mange CPAP-brukere setter fukteren på for høy varme. Still den tre–fire grader over romtemperaturen. Slik får du riktig CPAP.

Tekst: Georg Mathisen

En dame som peker på en CPAP-maske.
Masker er vanskelig – for brukerne, og noen ganger også for sykehuset. (Illustrasjonsbilde: Shutterstock)

CPAP-en lever i fem år uten vedlikehold, og det er sjelden tekniske feil på maskinene. Derimot gjør brukerne feil iblant, og ofte de samme feilene som andre. Her er noen av rådene fra produsentene. – Maskinen funker bra og har en forventet levetid på fem år, men noen av de hyppigste feilene gjøres med masken, sier produktsjef Boye Thorsen hos Philips. – Enten er størrelsen feil eller så strammes den for mye.

Helmaske?

Det er en klassisk brukerfeil, men det hender også at sykehuset bommer. – Det er viktig å få tilpasset riktig størrelse og å finne ut om du skal ha maske bare over nesen eller over nese og munn, sier Thorsen.

– Hvis det er litt trangt i nesen eller om du er munnpuster, da skal du ha maske som dekker både nese og munn. Hvis du ligger med åpen munn og bare har nesemaske, så vil mye luft gå ut gjennom munnen. Sykehuset lar deg prøve nesemaske først, men hvis du vet at du er trang i nesen eller ligger med åpen munn, så få en maske som dekker nese og munn med én gang.

Fem år

Også Jan Olav Simble, nordisk teknisk sjef i Resmed, forteller om en designlevetid på fem år på maskinen. – Det vi legger i «design life», er en vedlikeholdsfri periode der det ikke er noe du trenger å gjøre med maskinen, forteller han.

– Du bytter selvfølgelig filter, men det er ingen slitekomponenter som må byttes. Resmed-maskinene har også en sperre på turbinene som sier fra når de går over timetallet sitt. Men det timetallet tilsier i hvert fall ti års bruk. Simble understreker at det er forskjellig fra sykehus til sykehus og fra pasient til pasient hvor lenge en CPAP brukes.

– Jeg tviler på at noen av maskinene er så lenge ute hos bruker som ti år. Det er mye informasjon ute på nett i dag, og mange er opptatt av å ha de siste maskinene.

En mann som ligger i sengen som holder CPAP-masken over munnen.
(Illustrasjonsbilde: Shutterstock)

Rampeknapp

De fleste maskinene settes opp automatisk uten at pasienten trenger å gjøre det. – Da justerer maskinen trykket selv ut fra det man trenger. Hvis det er obstruktivt og pustestopp, øker den trykket selv, og stort sett går det bra, sier Boye Thorsen. Han minner om rampeknappen.

– Den er det viktig at du vet om. Hvis du våkner og trykket er høyt, så trykker du på den. Tanken er at du skal rekke å sovne igjen før trykket rekker å gå opp igjen, forklarer han.

Vanskelig fukting

Jan Olav Simble konstaterer at det er temmelig vanlig at sykehusene lar deg bytte slange og maske en gang i året. Men det er også opp til pasienten. Noen bytter oftere, noen har to masker til enhver tid, mens noen ikke bytter i det hele tatt, fordi de ikke vil. Der han ser at brukerne får problemer, er med fuktingen:

– Det kan av og til være vanskelig å få til. De opplever enten at kammeret blir for fort tomt eller at det er «rainout» i masken. Systemet vårt har kontroll som sørger for varme i slangen og at luften inn i masken har en viss temperatur, sier han.

Kaldere

Standardinnstillingen på maskinen er 27 grader. – Men vi lever i en del av verden hvor det ofte er kaldere. Vi anbefaler at temperaturen på fukteren senkes og ligger tre–fire grader over vanlig romluft på soverommet. De fleste puster i vanlig romluft til vanlig, og litt høyere temperatur er optimalt for fukting, sier Simble. Men det må tilpasses fra pasient til pasient og ut fra hvor maskinen står. Boye Thorsen minner om det helt enkle: Å huske å fylle fuktekammeret før du legger deg.

– På CPAP-ene våre holder det til én natt. På den siste CPAP-en vår kan du dessuten stille temperatur på både fukteren og slangen uten å skru av maskinen, hvis du våkner av at det er varmt, sier han.

Under 30 dBA

The CPAP Shop sammenligner de forskjellige maskinene på markedet og konkluderer med at stort sett alle har et lydnivå på under 30 desibel. Den amerikanske nettbutikken peker på to Dreamstation-modeller fra Philips Respironics som svært stillegående, på 26 desibel, mot 27 desibel for Airsense 10 fra Resmed. Blant reisemaskinene fremheves Airmini fra Resmed som den mest stillegående, med 25 desibel hvis den brukes med de maskene som passer best. Derimot kan det bli mer bråk med feil maske eller maske, slange eller filter som ikke brukes riktig.

Les videre om de forskjellige modellene nedenfor eller trykk HER.

(Publisert 06/08/22 Utg. 1 2019 https://online.flippingbook.com/view/431159/6/)