Apnéskinner med en databrikke skal sørge for at pasienten kan dokumentere at behandlingen virker. Men produsenten har omorganisert – derfor er det nye produktet et stykke unna ennå.
Tekst: Georg Mathisen Foto: Marit Aschehoug
Skal du beholde førerkortet, så må du dokumentere at søvnapné-behandlingen virker. Det går an med CPAP, men ikke med apnéskinne.
Oppdager pustestopp
I 2023 fortalte Somnus hvordan Somnomed hadde planer om å lansere en ny apnéskinne med databrikke – eller chip, som det heter på engelsk. Brikken registrerer temperatur og hvordan underkjeven beveger seg. På den måten kan den oppdage pustestopp og grunn pust, og også om du bruker skinnen i det hele tatt. Når den holder kroppstemperatur, betyr det at den er i bruk. Skinnene skal hete Rest Assure. Men de er ikke på markedet ennå. Det skyldes store endringer hos Somnomed, forteller Mattias Hillestrand. Han er ansvarlig for salg i Norden.
Nye sjefer
Produsenten har byttet toppledelsen. I tillegg skal Somnomed legge om fra å være et tannhelselaboratorium til et medisinskteknisk selskap. – Det fører til mange organisatoriske endringer og oppdateringer i produksjonen vår, forteller Hillestrand. Blant forandringene er at Somnomed har lagt ned det norske kontoret sitt og gått over til å betjene Norge fra Sverige. – Dermed har det også blitt forandringer i lanseringsskjemaet for Rest Assure. Først og fremst var vi tvunget til å investere mye i fabrikken vår, slik at vi fikk lengre leveransetider på skinnene våre i vår. Nå må vi først sørge for baseproduktene våre, slik at tannleger og pasienter får skinnene på så kort tid som mulig, før vi begynner med slikt som ikke alle trenger, sier han.
Ikke standard ennå
I første omgang regner nemlig Magnus Hillestrand og Somnomed med at skinnene med databrikker ikke blir standard for alle. – Kanskje på lengre sikt, men innledningsvis, de første to–tre årene, blir det ikke slik. Det finnes noen som er tvunget til å ha søvnregistreringer hvert år. Piloter, sjåfører og andre som trenger det for å få beholde sertifikatene sine, er nødt til å gå til legen og kanskje sove på klinikken. For dem er det mye lettere å ha en brikke slik at legen eller tannlegen kan lese av på avstand, sier han.
Sparer på registreringer
Det er sannsynligvis helsevesenet klart til å betale litt ekstra for, siden det er mye å spare på å slippe å ha folk inne til de årlige oppsjekkene. – Det er også slik at noen ikke bruker skinnene sine. Det kan vi også se med Rest Assure. Da må de raskt tas inn og få en annen type behandling, sier Hillestrand. Med tiden blir de nye skinnene billigere å produsere, og da er det også mer sannsynlig at de blir aktuelle for alle.
Flere vil ha
– Behovet og etterspørselen øker. Vi ser på dem som sitter i de europeiske søvnorganisasjonene: De har bare subjektive opplevelser av skinnen og ønsker seg en mulighet til å monitorere og se den objektive bruken. Så står forskerne og venter på å kunne gjøre studier på dette. Nå får de muligheten til å sammenligne med CPAP. CPAP er fantastisk bra for den som bruker det, men problemet er at mange ikke gjør det. Nå blir det enklere for dem å bruke skinnebehandling i stedet, sier Somnomed- salgssjefen. Men når kommer de? – På strak arm kan jeg ikke gi noe tidspunkt, sier Mattias Hillestrand i Somnomed
I fjor presenterte Somomeds daværende norgessjef Hilde Bülow (til venstre) og medisinsk sjef i Europa Anna Hardenstedt Ståhl planene om smarte skinner på den nordiske søvnkongressen i Reykjavík. (Arkivfoto: Marit Aschehoug)