26. desember 2024

Parasomni: Farlig sent på natten

Går du i søvne eller snakker i søvne? Skjer det tidlig på natten, er det sannsynligvis helt ufarlig. Er du godt voksen og begynner å være urolig sent på natten, derimot, være det første symptomet på noe verre.

Tekst: Georg Mathisen

Bilde av beina på en gutt som holder en bamse i hånden.
Over halvparten av alle barn snakker i søvne eller går i søvne en eller annen gang. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Parasomni har fått mye oppmerksomhet i høst. Ikke minst VGs bredt anlagte nettreportasje om Tommy Bjørnstad har vakt oppsikt. 39-åringen våkner, snakker og er oppe og går om natten. Selv husker han ingenting, men hans egne filmer av urolige netter har vist hvor stort problemet er. Tidlig eller sent? Harald Hrubos-Strøm har prøvd å hjelpe Bjørnstad, og VG hentet ham inn som ekspert for å snakke om parasomni.

– Det jeg generelt sier, er at den viktigste opplysningen som legen trenger, er om dette skjer tidlig eller sent på natten, forteller han.

– Hvis det skjer tidlig på natten, er det en helt ufarlig tilstand. Den kan være plagsom – som i det tilfellet på VGTV – men det er noe som de fleste opplever en eller annen gang. Over halvparten av alle barn snakker i søvne eller går i søvne, sier Hrubos-Strøm.

Mer søvn

Med årene skjer det sjeldnere og sjeldnere, men også en god del voksne snakker eller reiser seg opp mens de sover. Alkohol, feber og søvnunderskudd øker sannsynligheten for å snakke eller gå i søvne. Nattskrekk, spising i søvne, sex i søvne og mareritt er andre eksempler på parasomnier.

Den generelle behandlingen er ganske enkelt å øke søvnmengden. Sover du mer og bedre, så er risikoen for parasomni mindre. Har du en annen tilstand som ødelegger søvnkvaliteten

– for eksempel søvnapné eller periodiske beinbevegelser – så kan behandling av den også lindre parasomnien. Den som sover sammen med noen som har parasomni, bør først og fremst prøve å veilede pasienten rolig tilbake til å sove igjen. Personer som går i søvne, kan beskyttes med låste dører og lukkede vinduer.

For de fleste er parasomni ufarlig, og den beste behandlingen er rett og slett å sove mer. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Tidlig symptom

Farlig blir det først hvis du begynner å snakke eller gå i søvne senere på natten eller tidlig på morgenen, og når det skjer med den som er fra 40–50-årsalderen og oppover. Det er ikke farlig i seg selv, men det kan være et tegn på en REM-søvnforstyrrelse.

– Da bør man søke lege og få det utredet, og gå tidlig. Det kan være tidlig tegn på en nevrodegenerativ sykdom. Parkinsons sykdom, for eksempel, kan ha parasomni som første symptom. Da er det viktig å få sjekket det ut og eventuelt å komme tidlig igang med behandlingen, sier Harald Hrubos-Strøm. Demens og hjerneslag er andre eksempler på slike nevrodegenerative sykdommer som parasomnien kan være et tidlig tegn på.

(Publisert 16/08/22 Utg. 3 2016 https://online.flippingbook.com/view/517638675/30/)