26. desember 2024

Nyvalgt leder for søvnforeningen Pål Stensaas

Nyvalgt leder av Foreningen for Søvnsykdommer, Pål Stensaas (63), er vant til å dirigeremusikere. Nå skal han dirigere «søvnfolket». – Vi har alt for få medlemmer i foreningen! Hva er dette? Litt over 700 medlemmer?

Tekst og foto: Ellen Marie Arefjord

Stensaas som sitter på en resturant.
– Vi er for få og har dårlig økonomi, sier nyvalgt leder av Søvnforeningen Pål Stensaas. Den nyvalgte lederen er på jakt etter alliansepartnere, som er nødvendig om man skal klare å vokse.

Egentlig hadde Pål Stensaas (63) en drøm om å bli musiker. Han lærte tidlig å spille piano, og akkompagnerte sin farfar, som var profesjonell musiker i Marinemusikken i Horten. Farfar spilte fiolin, og duoen underholdt mye i Påls hjemby i hans ungdomstid. Tidlig tok hørselsproblemer innersvingen på en musikerkarrieren.

Pål har en sykdom som heter otosklerose (en lidelse i mellomøret som fører til gradvis hørselsnedsettelse). Men med høreapparater på plass hører han mer enn godt til å ha et aktivt liv, både yrkesmessig og i familien. Og siden han tidligere svingte taktstokken – han har dirigert både kor, korps og orkester – skulle han være godt skodd når han nå overtar som «dirigent» for Foreningen for Søvnsykdommer etter Inger-Johanne Henriksen Serrano. Han ble valgt på årsmøtet 22. april.

Alt for få medlemmer!

Pål Stensaas er den første til å rose den avgåtte lederen, og takker både henne og resten av styret for alt som er gjort for foreningen. I samme slengen gir han pen omtale av Somnus, og sier bladet er blitt mye bedre og mer aktuelt de siste årene. Deretter pendler han over på tanker han har som nyvalgt leder

– Vi har jo alt for få medlemmer i foreningen! Hva er dette? Litt over 700 medlemmer? Det finnes jo en halv million mennesker med søvnproblemer i dette landet. Vi må få mange flere med oss! Og Somnus? Med et opplag på 2500 eksemplarer? Totusenfemhundre? Det burde vært mangedoblet. Husk at hvis foreningen blir styrket med nye medlemmer, får vi større gjennomslagskraft for våre idéer. Blir hørt bedre. Ikke minst, vi må få med de unge, bobler han, og fortsetter:

– Vi er for få, har dårlig økonomi, og om vi skal klare å vokse må vi lete etter alliansepartnere. Dra oss videre i samarbeid med leveranseindustrien. Som ResMed og Phillips og Nor-Dax og andre. Utfordre dem – ikke presse. Jeg håper å få gjort noe med saken.

Lanserte «Våken hverdag»

Pål Stensaas satt som vara i styret da han lanserte uttrykket «Våken hverdag». Nå håper han det kan bli et kjent uttrykk – og brukes i kampanjer som kan få sponsorer til å spille på lag med Søvnforeningen. Året rundt. Ikke bare i «Søvnuka», er hans plan. Han har mer på lager:

– Når det gjelder Somnus, skulle jeg gjerne sett at vi kunne fått felles distribusjon med andre helseblader. At tidsskrifter som Sykepleien og Dagens Medisin ble sendt ut sammen med Somnus, slik at vi kom bredere ut. Altså samdistribusjon med andre fagblader som går til leger og sykepleiere og annet helsepersonell – og kanskje legges på venteværelser? Så kunne lesere med søvnproblemer finne interessante tilfeller i vårt blad, som de kjenner seg igjen i. Få nyttig informasjon, og bli fristet til medlemskap. Dette håper jeg å få på agendaen, slår den nyvalgte «søvnsjefen» fast.

Han er også opptatt av at alle som gjør en innsats for foreningen skal føle et fellesskap. – Vi skal applaudere det arbeidet som skjer ute i distriktene – og gjøre det vi kan for å støtte dem i det viktige arbeidet.

Uten tvil, Søvnforeningens ferske leder gløder, og har mange planer som helt sikkert vil komme foreningen til gode. Her er en mann somutvilsomt kan bruke sine store kunnskaper innen kommunikasjon til å fronte «søvnsaken». Og som er klar på at han ikke vil høre tøysesnakk som at møter i Søvnforeningen holdes et sted hvor sengene står klare og at foreningen bare består av folk som alltid sover, liksom.

Sovnet i bilen på rødt lys

Pål Stensaas har sin egen søvndiagnose: søvnapné. Han sier det varte og rakk før han kom seg til utredning. Vel kunne han duppe av, men var det en søvnsykdom? Han arbeidet i Tønsberg da han en gang kjørte bil og falt han i søvn mens han sto på rødt lys. Han sto til og med over nok en runde med rødt lys før en person banket på bilvinduet og vekket ham. Var han var OK? Da skjønte han at det kanskje var på tide å søke kyndig hjelp.

Likeledes hadde han folk på jobben som så at han sovnet foran skjermen. Han berømmer arbeidskollegene og ledelsen som brydde seg, og mener mange flere bør gjøre det hvis en medarbeider hangler seg gjennom dagen. Det kan dreie seg om en søvndiagnose!

Skjeggvekst og ansiktsmaske?

Joda, Pål Stensaas har CPAP og utstyret er i orden: – Men, innrømmer han glatt – jeg er ikke flink til å bruke CPAP’en! Altså, det hender seg mang en natt at ikke maskinen durer og går. Jeg vet jeg er registrert med pustestopp hos Aleris, men barna mine har fulgt med mens jeg sover, og hørte ikke stoppene. Trolig går dette litt opp og ned i livet, det har sikkert med vekt å gjøre.

Han legger også til at skjeggveksten gjør at han ikke har funnet en god nok maske. Kanskje han bør ta seg på tak å finne en brukbar modell? Eller ta skjegget? Han skjønner at alt dette ikke er helt bra, men sånn er det bare. –Jeg må vel skjerpe meg nå…

Stolt av å ha laget en byavis

Portrettbilde av Stensaas
Skjegg og CPAP er ingen god kombinasjon, og så skal vekta ned, lover Pål Stensaas. – Men Foreningen for Søvnsykdommer skal vokse seg stor og sterk, sier den nye lederen.

Pål Stensaas har en variert yrkeskarriere som helt fra 70-tallet har dreid seg om presse og informasjon. Første journalistjobb var i Tønsberg, han har vært redaktør i Gjengangeren i Horten, og i Aftenposten hadde han ansvaret for avisens aftennummer samtidig som han i 1995 laget den første kommersielle nettutgaven av avisa.

Stensaas har også vært i Bladet Tromsø, avisa Samhold på Gjøvik, jobbet i Saga Petroleum og holdt på med internasjonal kommunikasjon i Norske Skog før han som 56-åring ble selvstendig næringsdrivende.

– Tida i Tromsø var morsom, altså. Avisa lå dårlig an i konkurranse med den dominerende avisa Nordlys. Da tok vi grep og laget en byavis, som det viste seg at det var liv laga for, sier han, med utilslørt stolthet.

I dag holder han til i Næringslivets hus på Majorstua i Oslo, der han som 56-åring, blant hundre søkere, fikk stillingen som kommunikasjonsrådgiver i Grafisk bransjeforening, NHO. Her har han tredagers uker – som en sakte nedtrapping mot en pensjonisttilværelse.

Får dropouts på rett kjøl

Å starte et firma står også på den energiske 63-åringens CV. Han er svært fornøyd med Next2five, som skal utvikle et verktøy som gjør det litt enklere for ungdom å finne et passende utdanningsløp. Det henvender seg til elever på ungdomstrinnet og videregående, og orienterer om fremtidsrettede bransjer og hva det er lurt å satse på. Veldig aktuelt for dem som kan ha valgt feil linje, og er endt opp med at de vurderer å vende skolen ryggen. – Dropouts koster samfunnet milliarder, slår han fast, og har tro på at styrket veiledning med hjelp av Next2five-verktøyet, kan få dem på riktig kurs.

På det private plan er programmet klart: – Mer fysisk aktivitet! Ned i vekt! Jeg har hatt jojo-vekt hele livet, alt fra at jeg var årets slanker i 1992 hos Grethe Roede – til at jeg har veid 30 kilo mer enn jeg gjør nå. Jeg skal ned minst 15 til, slår han fast, og oppfordrer alle andre med søvnproblemer til å ta et tak for å bedre fysikken. At det lønner seg vet han av egen erfaring. Selv trener han i helsestudio, hvor han går på tredemølle, sykler og løfter vekter. Og går ofte tur med bikkja i Asker, der han bor. En nabo med hund er gjerne pådriveren til at de kommer seg ut.

Kjenner landet fra sør til nord

Også flyktninger har hatt glede av Pål Stensaas engasjement. Han var mange ganger i Kenya i 2009-2010, til beste for somaliske flyktninger som kom over grensen til nabolandet. Stikkord her: entreprenørskap, journalistikk, avisutgivelse. I disse dager, med en flyktningestrøm også til Norge, har firmanavnet Hero vært i nyhetsbildet. Hero driver flyktningmottak. Stensaas har sammen med SteenMedia hatt med den organisasjonen å gjøre. Likeså, samarbeid med Norsk Folkehjelp.

De siste årene er det den grafiske bransjen som har stått i sentrum for hans oppmerksomhet. Og 22.april 2016 rykket Søvnforeningen mye nærmere. Nå sitter 63-årigen med ledervervet i en landsdekkende forening. Vi snakker om en mann som har mye geografisk kjennskap til vårt land. Familienavnet er fra Røros, Stensaas’ene i Bergstaden er kjent for sitt reinsdyrslakteri. Han har bodd både sør og nord i landet, pluss at han har reist en del i jobben gjennom årene.

Lære mer om søvnsykdommer

Om han er godt kjent mange steder i Norge, er han ydmyk når det kommer til søvnsykdommer han vet for lite om. –Narkolepsi, for eksempel. Jeg tenker mye på barn og unge som ble rammet som følge av svineinfluensavaksinen. Her må jeg lese meg opp og sette meg mer inn i sakene. På andre søvnfelt også har jeg mye å lære. Ja, jeg har en god del foran meg, slår Pål Stensaas fast. Full av guts til å gå på oppgaven. Han er helt tydelig på at han vil noe med ledervervet:

– Dette har jeg lyst å arbeide med, og jeg ser frem til de to årene jeg er valgt for. Og jeg har stor respekt for det arbeidet som er utført hittil. Så får vi se hvordan det går. Jeg skal i alle fall gjøre så godt jeg kan. Og dette er morsomt, altså! smiler den entusiastiske nye lederen. Som er far til fem, fra to kull, er bestefar til tre, eier hytte nær Kongsberg – og har som kongstanke at Foreningen for Søvnsykdommer skal vokse seg stor og sterk og ikke sove på draget.

(Publisert 16/08/22 Utg. 2 2016 https://online.flippingbook.com/view/517122075/16/)