Det er god søvn som kommer først. Mer søvn gir gode karakterer, ikke omvendt. Det er ikke nytt at de ungdommene som sover nok, har bedre karakterer. Men hva kom først, høna eller egget?
Tekst og foto: Georg Mathisen
Er det nok søvn som gjør at de klarer seg bedre på skolen, eller er det tvert imot slik at de som gjør det godt på skolen, er de som er smarte nok til å sørge for at de får den søvnen de trenger? Det første, ifølge ny forskning.
– Kort søvn gir dårligere funksjon på dagtid og dårligere karakterer, konstaterer Joshua J. Gooley. Han forsker ved Duke–NUS – et medisinsk fakultet som drives i samarbeid mellom universitet i USA og Singapore.
Forsket døgnet rundt
Gooley og kollegene har rett og slett sendt ungdommer på «leirskole» for å finne svaret. Tenåringene som de har forsket på, ble innkvartert sammen og bodde på forskningssenteret i to uker. Der ble søvnmengden deres kontrollert. Halvparten sov fra elleve om kvelden til åtte om morgenen hver eneste natt. Den andre halvparten gjorde det samme de første tre nettene. Så fikk de en uke med bare fem timer søvn hver natt.
– Ikke ulikt den døgnrytmen som rundt ti prosent av tenåringene faktisk følger, sier Gooley. Til slutt fikk de noen netter med ni timers søvn igjen.
Glemmer mer
Hver dag fikk de en serie med tester av alt fra reaksjoner og oppmerksomhet til læring og minne. En oppfølgingsstudie brukte vanskeligere oppgaver og forskjellige ting som skulle læres morgen og kveld.
– I tillegg til at lite søvn gir dårligere funksjon og dårligere karakterer, gjør flere korte netter på rad at effekten bygger seg opp. Oppmerksomhet, hukommelse og hoderegning blir enda dårligere, forklarer Joshua J. Gooley.
Drøye seks timer
Når han ser på søvnstatistikken blant ungdom, er han ikke mye i tvil om at søvn ødelegger karakterene for mange. Han forteller om en undersøkelse blant nærmere 2500 skoleelever i Singapore. Litt over seks timer søvn mellom skoledagene er vanlig.
– De sover mer i helgene enn i uken. Det tyder på utilstrekkelig søvn i skoleuken. Så ser vi at like mange forteller om trøtthet på dagtid og at de er utslitte hele tiden. Akademiske konsekvenser i form av dårligere karakterer er bare noe vi må forvente, sier Gooley
(Publisert 11/08/22 Utg. 4 2017 https://online.flippingbook.com/view/935544/6/)