Kvinner og søvnapne del 3: Özent K. Basoglu
-Bare en av fire kvinner med søvnapné, får diagnosen. Kvinner med symptomer på pusteproblemer i søvn, har mindre sjanser for å få riktig diagnose og behandling enn menn. 7,3 % av mennene og 4,5 % av kvinnene led av både snorking og søvnighet i den undersøkelsen Basoglu begynte med i sitt foredrag. -Hovedårsaken er forskjellen i symptomer mellom kvinner og menn og i resultatene i søvnundersøkelsene.
Hos legen presenterer kvinnene depresjon og humørsvingninger, mangel på energi, morgenhodepine, insomni. De snakker sjelden om snorking eller om noen har observert pustestans. De snakker ikke om dagtretthet. I en polysomnografi, viser kvinner lavere antall og kortere pustestans og ikke så lav oksygenmetning. Men det er mer pustestans i REM-søvnen. Det tar lengre tid å sovne og mindre betydning av om de sover på siden eller på ryggen.
Tegnene og symptomene for kvinner med søvnapné er annerledes enn for menn. Symptomer på nattetid er at noen ser at du slutter å puste, kraftig snorking, gisping etter luft, svettetokter, insomni, mareritt, hyppig tissing, leggkramper, sure oppstøt og søvnen gir ikke hvile. På dagtid er tegnene høy grad av dagtretthet, mangel på energi, morgenhodepine, nedstemthet og engstelse, dårlig konsentrasjonsevne, humørsvingninger og kort lunte, tørr munn og lav seksuallyst.
-Legene må rett og slett tenke annerledes, sa Basoglu. – Det nytter ikke å tenke at denne pasienten er bare deprimert og sover dårlig og i tillegg har problemer med mannen sin og livet generelt. Jeg kan jo bare henvise henne til psykiatrien…. Mens pasienten tenker: Det er viktig å huske på at mannen min ikke vet noe om min søvn, jeg har ikke lyst til å fortelle at jeg snorker som et dyr, jeg er ikke søvnig, jeg er helt utslitt, kanskje jeg bare kan få noen sovepiller….
Forskjellige definisjoner – forskjellige spørreskjemaer
Basoglu understreket at dagens definisjoner på søvnapné ikke passer på kvinner. Blant annet er det satt et mål på halsens omkrets på 40 cm. Det gjelder bare menn – kvinner har smalere halser. Det sammen gjelder midjemål, antall pustestans i snitt i timen, alder og vekt. Epworths søvnighetsskala gjør ikke forskjell på kvinner og menn. Insomni og fatigue er høyere hos kvinner enn hos menn. Spørsmålet om tretthet, søvnighet og utslitt bør stilles annerledes til kvinner. Menn svarer at de er trøtte og mener søvnige. Kvinner svarer annerledes. De skiller mellom å være sliten, utslitt, trett og søvnig.
Basoglu konkluderte med at kvinner, der man mistenker søvnapné, skal kartlegges med andre skalaer for symptomer og andre typer spørreskjema enn menn. -Og bør vi bruker det samme polygrafiutstyret til kvinner som til menn, spør hun. Kanskje kvinner bør testes med et spesialtilpasset utstyr?
Hun beskrev sine to typiske søvnapnépasienter:
Kvinnen er ca 66 år og pensjonert, har insomni, høyt kolesterol, forstyrrelse i skjoldbruskkjertelen, depresjon, sover bare ca 5 timer hver natt og det tar nesten en time å sovne. Hun er overvektig, men har smal hals og lav score på dagtretthet. Hun strever med konsentrasjon og hukommelsen. Munnen er tørr og hun har svettetokter og mareritt.
Mannen er ca 45 år og musiker. Han har høyt blodtrykk, sovner når han treffer puten og sover 7 timer hver natt. Han er overvektig, halsen måler 44 cm og han har veldig høy score på dagtretthet og har hatt flere episoder der han har sovnet bak rettet. Han snorker kraftig og slutter å puste og er kjempetrøtt hele dagen. Han har også problemer med konsentrasjon og hukommelse og tørr munn.
Den største forskjellen mellom dem er at kvinnen har lavere tall på antall pustestans, men de skjer oftere i REM-søvnen. Hun har mye høyere tall på lav pust (hypopne) enn mannen. Men det fanges ikke opp. Testet i polygrafi (PG), oppnår kvinner et resultat med lav til middels søvnapné som kanskje legen ikke synes trenger behandling. Hadde hun vært testet med polysomnografi (PSG), hadde testen gitt et klarere resultat på søvnapné og en klar indikasjon på behandling.
Faktaramme:
Dr. Ozen K Basoglu ble uteksaminert fra Ege Universitet i Izmir i Tyrkia. Basoglu har deltatt på en rekke kongresser og kurs som foredragsholder. Hun har publisert mer enn hundre artikler og bokkapitler med 950 siteringer, og deltatt i nasjonale og internasjonale forskningsprosjekter. Søvnlaboratoriet hennes deltar i multisenteret European Union Project med tittelen «European Sleep Apnea Database (ESADA)» , hvor over 35.000 pasienter med søvnapné er registrert.
Tekst og foto: Marit Aschehoug