6. januar 2025

Hva betyr overgangsalderen for kvinner med søvnapné?

Kvinner og søvnapne del 1 Jenny Theorell-Haglöw:

Er overgangsalderen årsaken til at kvinner får søvnapné? Har hormonbehandling i overgangsalderen betydning for sykdomsbildet for kvinner med søvnapné? Den svenske forskeren Jenny Theorell-Haglöw, kunne gi noen svar. Det finnes noen studier som klart sier at hormonbehandling i overgangsalderen letter sykdombildet for søvnapné. Men studiene er ikke nye.

Det er en sammenheng mellom alder, overgangsalder,  vektøkning og søvnapné. Vekten øker fra ca 45 år til ca 55 år i overgangsalderen og legger seg ofte rundt livet. Det påvirker mellomgulvet og lungene. Forekomsten av søvnapné henger i noe grad sammen med overvekt, mer for menn enn for kvinner. Aldersklassen 50-55 er særlig utsatt og etnisitet kan ha noe å si.

Overgangsalderen i seg selv, er en risiko for å utvikle søvnapné. Hormonene som beskytter kvinner før overgangsalderen, svekkes. Det er derfor en markert økning i forekomsten av søvnapné hos kvinner under og etter overgangsalderen. Theorell understreket at sammenhengen mellom hormoner og søvnapné trenger mer forskning.

Hennes svar på om hormonbehandling for overgangsalder-plager hjelper kvinner med søvnapné var et klart ja. De som får hormonbehandling, har bedre helse, enn de som ikke får det. 

Theorell tok også for seg antall pasienter som begynner med CPAP-behandling i Sverige sortert på kjønn. Det er en kraftig forskjell, der det er mange flere menn enn kvinner som får behandling. Men grafen viser at økningen kommer likt med alder for begge kjønn – fra ca 45 år til ca 70 år. Hovedforklaringen på den store forskjellen, er at kvinner ikke får diagnosen og derfor heller ikke behandling. Menn får det.

Billedtekst: Antall pasienter som begynner med CPAP (Sverige) sortert på alder og kjønn. Blått er menn, grått er kvinner. Kurvene følger hverandre på alder, men det er mange flere menn enn kvinner som får diagnose og behandling.

Faktaramme:  Jenny Theorell-Haglöw

Førsteamanuensis, sykepleierforsker og sertifisert søvnspesialist. Forskningen er hovedsakelig fokusert på epidemiologisk søvn- og søvnapnéforskning med spesiell interesse for relasjonen til ulike aspekter ved metabolisme. Oversykepleier ved søvnapnéklinikken ved Uppsala universitetssykehus i Uppsala, og har mer enn 15 års erfaring innen søvnapnébehandling, med fokus på OSA-diagnostikk og CPAP-behandling.

Tekst og foto: Marit Aschehoug