20. november 2024

Hesla slutter – Kaur overtar Kunnskaps overføringen pågår nå

Nevrolog Per Egil Hesla nærmer seg pensjon, og til stor lettelse for mange pasienter får han en etter følger i Simran Kaur Bajwa (34). – Kom igjen og lær dere mer om søvn, sier Nevrolog Simran Kaur til sine legekolleger.

Tekst og foto: Ellen Marie Arefjord

Simran og Per Egil som smiler på kontoret.
To gode kolleger, Per Egil Hesla og Simran Kaur Bajwa. De samarbeider for tiden, og etter hvert vil hun overta etter Hesla når han blir pensjonist.

Mange pasienter har spurt hva de skal gjøre når Per Egil Hesla går av med pensjon. Søvnforeningen er så bekymret at styret har sendt brev til Helsedirektoratet om at det finnes altfor få nevrologer som kan noe om søvnsykdommer. (Se side 11 HER i Somnus) Heldigvis vil en ung nevrolog overta etter Per Egil Hesla. Dette er en ung nevrolog med en særegen interesse innenfor søvnfeltet. På forespørselen om et intervju, svarte Simran Kaur Bajwa:

– Det er en stor ære for meg å kunne jobbe sammen med dr. Hesla og ha mulighet til å utdype meg mer innen søvnsykdommer. Somnus har truffet Simran Kaur på den private Colosseumklinikken i Oslo, der hun ble ansatt i september i år. Og på vei inn til hennes kontor dukket en kjent mann opp. Han fylte hele korridoren med sitt varme, vennlige oppsyn. Per Egil Hesla, som stadig arbeider et par dager i uken på denne klinikken.

Positiv omtale

Hesla fikk vite hvorfor Somnus var i bygget, og Simrans navn var nok til at utelukkende positiv omtale av Simran Bajwa rant ut. Han var nesten ikke til å stoppe, på veien inn til hennes kontor, der hun på sin side straks parerte med all verdens pene ord om sin eldre kollega. Som at han er tålmodig, flink til å forklare, bruker god tid – og alltid er på tilbudssiden. Ingen tvil om at senioren og den nye legen på klinikken har funnet hverandre.

–Vår nye nevrolog er i full gang og jeg er meget fornøyd med overgangen. Hun har vist stor kunnskap og har forberedt seg svært godt for å ta ansvar for mange av disse pasientene som ofte har sammensatt problematikk. Jeg blir værende her fortsatt, men vil benytte tiden som veileder samt skrive og holde innlegg i forskjellige fora, skriver Per Egil Hesla.

Studerte medisin i Warszawa

Simran hadde oppvekst både i India og Norge til hun var ti år, da flyttet familien til Drammen. Der bor fortsatt foreldrene, mens Simran har hatt en del ulike adresser fra hun bestemte seg for å studere medisin i Warszawa. Studiene i Polen var ferdige i 2008, og fersk i faget kom hun til Arendal.

– Litt tilfeldig, egentlig, oppsto interessen for nevrologi. For i Arendal fikk jeg samarbeide med den flinke nevrologen Ragnar Solhoff. Jeg lærte utrolig mye av ham. Men dessverre ble avdelingen i Arendal lagt ned, og flyttet til Kristiansand. Det var uaktuelt for meg å jobbe der, forteller Simran. Med snev av rulle-r. Kanskje noe hun tok med fra Sørlandet?

Videre søkte hun seg til Skien, var der i et halvt år, og traff sin mann. Han var fra Stockholm, også med indisk bakgrunn. Og med hans arbeidssted på høyskolen på Ås, ble Langhus adressen for paret. Simran var også innom sykehuset i Fredrikstad, mens hun de siste 4-5 år har arbeidet som nevrolog på Ullevål sykehus, før det ble Colosseumklinikken.

Full rulle med småbarn

I studietiden og i de første jobbene delte hun bolig med flere. Opptil syv da hun bodde i et kollektiv. Det hadde sine sider, for hun jobbet i turnus og hadde andre søvnbehov enn de øvrige. Nå bor ekteparet på Løren i Oslo, hvor de stortrives, og har mange hyggelige naboer. Og de to er blitt tre. En datter på halvannet år. – Det er full rulle. Ariana har ikke begynt å gå enda, hun krabber og er over alt, det er en hektisk tid, ja, medgir mamma’n.

– Din vei til å arbeide med søvn startet i Arendal, skjønner jeg. Og nå samarbeider du med selveste dr. Hesla?

– Ja, jeg er glad og takknemlig for det. Men husk, jeg er ganske nyutdannet, og jeg har bare vært her tre måneders tid. Jeg ble tipset om at dr. Hesla trengte avlastning, han er i pensjonsalder og tenker å trappe ned. Jeg tok kontakt med ham på mail, vi møttes på hans kontor, og snakket søvn. Han kan jo ufattelig mye om feltet! Jeg føler meg veldig heldig som fikk begynne her, hvor jeg kan ta meg av noe så spennende som søvnpasienter, svarer hun. Simran Bajwa legger til at hun ikke synes det er så mye fokus i den offentlige helsetjenesten på hvor alvorlig syke søvnpasienter kan være.

– Derfor finner jeg det særdeles givende å kunne hjelpe pasientene til en bedre søvn, i samarbeid med andre flinke søvnkolleger her på klinikken – og med dr. Hesla i spissen, skryter hun.

Søvnproblemer i nær familie

-Jeg har egentlig krøller, men har tatt antiperm, smiler Simran.

– Har du personlig erfaring med søvnproblemer?

– Bare når det gjelder å ha et lite barn i huset, svarer hun med et smil. – Med en som våkner flere ganger om natten, kan det gi lite sammenhengende søvn før det er tidlig avgårde på jobb. Men mannen min og jeg har tilpasset oss greit. Vi tar oss av barnet på skift, legger oss tidligere i uken, og tar soving igjen i helgen.

Noe annet familien gjerne gjør i helgen er å besøke Simrans foreldre i Drammen. Da nyter de godt av morens mat – som er laget med det som er helt nødvendig for å forberede et indisk måltid. Nemlig god tid. Det har ikke Simran så mye av i sin travle hverdag. Det er mye som skal rekkes ved siden av jobben. At et familiemedlem har slitt med insomni, derimot, var med på å øke søvninteressen.

– Plagene startet tidlig i livet, og jeg så jo at det gjorde noe med psyken til den jeg tenker på. Ikke minst derfor ønsker jeg å finne mer ut av ting.

Stoff i Legeforeningens tidsskrift

– Er du der at du vil ta en doktorgrad om søvn?

Hun tar en kort pause, tanken har tydelig vært innom hodet. Men i første omgang er det et annet prosjekt som gjelder, som hun så smått begynte med da hun var i mammaperm.

– Jeg holder på med en artikkel som skal publiseres i Tidsskrift for Den norske legeforening. Med et annet tema, ikke søvn. Her snakker dr. Bajwa om paraneoplastiske nevrologiske sykdommer (PNS), som er en samlebetegnelse for en gruppe tilstander som rammer nervesystemet sekundært til kreftsykdom i et annet organ. Hun samarbeider med en veileder på Ullevål og to medforfattere, og materialet kan forhåpentlig presentere det på den årlige «Nevrodagen», et forum for alle nevrologer, etter hvert.

Uansett kommer det tydelig frem at hun kan tenke seg å forske mer på søvn, men hun må ta en ting av gangen. Og hun er ung, blir 35 år i februar, så det får bli – med tiden.

Har en melding til kolleger

Hun ler litt av hvor lite søvn hun overlevde med i studietiden, når hun i dag stadig har pasienter med dårlig søvnkvalitet, som forteller om hvordan det går ut over humør og jobb og skole – ja, dagliglivet. Desto bedre hver gang hun kan hjelpe pasientene til bedre søvn.

– Søvn er jo utrolig viktig for å fungere optimalt! Ikke alle sykehus i Norge, i det offentlige helsesystem, har egen søvnavdeling heller. Jeg synes oftere det tas mer hånd om MS, Parkinson og ALS, for eksempel, enn søvn.

– Lær dere mer!

Den unge legen gleder seg hver dag hun møter dr. Hesla på jobb, fordi hun kan lære av ham, bli enda flinkere i faget, og forberede seg på å overta for ham når pensjonisttiden hans er inne. I så måte kommer utvilsomt Søvnforeningen til å høre fra henne, for hun vil sikkert bli «gjesteartist» når det blir nye søvnmøter og foreningen har behov for en dyktig foredragsholder.

Da er hun klar – denne legen som faktisk opererer med fire måter å skrive fornavnet sitt på. Hun er født Simrenjeet, Simranjit brukes også, men mest Simran – og ofte kort og greit Sim. Uansett er Kaur Baiwa etternavnet. Og hun har en helt tydelig melding til legekolleger: – Kom igjen og lær dere mer om søvn!

(Publisert 13/08/22 Utg. 4 2016 https://online.flippingbook.com/view/517547768/8/)