20. november 2024

Hank von Helvete: – Jeg liker ikke å ha på en støvsuger i revers

Hans-Erik Dyvik Husby bruker CPAP både dag og natt. Men han sliter litt med den: – Jeg forstår at jeg trenger utstyret, og bør bruke det jevnlig. Likevel får jeg det ikke alltid til.

Tekst og foto: Ellen Marie Arefjord

Husby med CPAP i hånda som ser oppgitt ut.
– Jeg er glad for at CPAP-en kom inn i mitt liv, og bruker den både dag og natt. Jeg skulle bare ha aksjonert tidligere, vedgår Hans-Erik Dyvik Husby (45).

Hans-Erik Dyvik Husby (45) kan kalle seg både vokalist, artist og skuespiller. Særlig er han kjent under artistnavnet Hank von Helvete i det tidligere norske hardrock- og punkbandet Turboneger. Med en så bred profil innen underholdningsbransjen har han venner i ulike miljøer. Men han er ikke helt venn med sitt nye bekjentskap, CPAP-en sin. Det er noe med at han føler den er som en plagsom støvsuger i revers – selv om den er til stor hjelp. Han vedgår at det varte alt for lenge før han fikk maske og slange.

– Jeg forstår at jeg trenger utstyret, og bør bruke det jevnlig. Likevel får jeg det ikke alltid til, innrømmer han, som har hatt mye trøbbel med søvn gjennom årene. Kanskje fordi han har sovet og vært våken både tidlig og sent i sitt artistliv? Han er en travel mann, som får spredd talentene sine på mange felt.

Men viktigst for ham nå er rollen som pappa for datteren Else, en søt og trygg 4.klassing som var med under Somnus-intervjuet, og som satt rolig med sin mobil mens vi snakket. Tydelig vant til å være med pappa’n sin her og der! Hans-Erik har ordnet seg med en fast krets som tar vare på Else når han er på jobb, og mens vi sitter der kommer telefon fra noen hun skal være hos i weekenden. – Jippi!

Opp i vekt

Ingen storspiser, likevel opp i vekt. Gjennom årene har Hans-Erik vært plaget av mange våkenetter, og han våknet mang en morgen helt ør i hodet, fordi kroppen ikke hadde fått nok luft. I stedet hadde han ligget der i timevis og hevet etter pusten.

– Jeg kunne til og med bli vekket av folk som trodde jeg ikke levde, fordi det ble stille mellom hvert gisp etter luft, husker han om tiden da det ble helt tydelig at allmenntilstanden ikke var god. Kropp og søvn var ikke på samme parti.

– Når ble du oppmerksom på at det var noe som ikke stemte?

– Jeg vil si 2009. Da gikk jeg sterkt opp i vekt, uten at jeg var en storspiser. Men det skulle gå flere år før jeg aksjonerte. Hans-Erik forklarer den lange veien mot å bli utredet med at han kommer fra en arbeiderklassefamilie, eller en machokultur, der man ikke skulle syte. Å dra til legen var noe man nølte med, det satt langt inne. Derfor måtte det å få sjekket søvnmønsteret modnes, selv om mange tipset ham om at han burde få gjort det. I 2016 fikk han det endelig til. Han var først på Ullevål, så på Ahus. (Akershus Universitetssykehus). Søvnutredningen ble ikke bare viktig, men rett og slett livsviktig. Han tror overlegen på hjerteavdelingen på Ahus fant at dette var i siste liten.

– Hvor mange pustestopp ble registrert i timen?

– 70.

Ned i et tosifret tall i vekt

Somnus møter den tidligere Turboneger-frontfiguren uten den teatralske ansiktssminken. Nå sitter han med sine rolige, brune øyne, og er åpen om sin tilstand. Og med den innsikten han har i dag, tror han mange mentale lidelser skyldes underliggende fysiske plager – og at søvnapné er et typisk eksempel på dette.

Portrettbilde av Husby.
– Søvnproblemer skal ikke bli del av min identitet, uttaler den allsidige artisten.

– Jeg har insomni-problemer også, så det var ikke en quick-fix å få en CPAP. Men, én CPAP er bedre enn ingen pap! Artisten har også merket seg at minst fire timer i døgnet med maske på er å anbefale.

– Jeg prøver å følge det. Det handler jo om å få hjelp til å komme gjennom natta, og komme seg i gang om morgenen. Jeg har også lært meg til å ta på meg CPAP-masken om dagen, for å ta igjen, hvis det ble for kort tid med den på nattetid. I sitt miljø er han kjent som snorker’n. Hans far er snorkeoperert.

– For meg er det som å stå opp fra de døde hver eneste morgen! Han har også spekulert i samfunnskostnader som går på overvekt og livsstilssykdommer.

– Jeg er sikker på at mange kjører med det jeg kaller sovepromille. Altså sitter bak rattet med stort søvnunderskudd, som gjør at bilister lett kan bli uoppmerksomme. Manglende søvn gir laber allmenntilstand, fremholder han. Ærlig nok legger han til at han er i gang med et slankeprogram, etter at han for alvor begynte å legge på seg for knapt ti år siden. Han vil ikke at vekta skal være tresifret lenger.

– For meg er diett et disiplinert tiltak – som har lett for å resultere i indre mytteri, er hans kvikke måte å beskrive det på. Han har ofte en oneliner på lager.

– Hva er målet?

– Jeg vil ned på et tosifret tall!

En grubler

Han er en grubler, Hans-Erik, og han har satt seg litt inn i light-utgaver av behandling av søvnproblemer. Han mener det fins useriøse aktører, som tilbyr snorkeplaster og placebobehandlinger. Og at det fins utrolig mange helsekostløsninger via nettverkssalg. Mye rart, som han kaller det, og fortsetter med et spørsmål.

– Men kanskje det kan hjelpe noen? Uansett er ikke det min greie. Hans-Erik er snarere stolt over å ha fått diagnosen søvnapné, i den forstand at den er kurérbar. Det fins gode hjelpemidler. Hele veien i behandlingen har han vært opptatt av å bevare stemmen. Han er sanger, og lever av stemmebåndene.

– Og jeg tillater ikke at søvnproblemene skal bli en del av min identitet. Jeg er også klar over den onde sirkelen mellom apné og overvekt. Overvekt forsterker apnéen, apnéen demper metabolismen. Altså stoffskiftet. Mange sitter fast i en brutal hengemyr her, hvis de ikke får kyndig behandling. Hans-Erik gjør det han kan for å gå ned i vekt. Også bokstavelig talt, ved å gå.

– Jeg har ikke bil, bor på Lillestrøm, og toget tar ti minutter inn til Oslo. Ofte har frilanseren jobber i hovedstaden. Som da han hadde hovedrollen i Jesus Christ Superstar på Det Norske Teatret. Oppsetningen ga publikumsrekord, og snudde underskudd til overskudd for teatret i 2009-10. I 2011 var han Idol-dommer.

Klippfisk og tørrfisk i årene

Ex-frontfiguren i Turboneger lever et roligere år nå, etter mange år med rus. Hans-Erik har fått legemiddelassistert behandling, LAR. Den ble avsluttet for nesten ti år siden, i 2009. Han er på plass i livet nå, og fyller dagene med sunne aktiviteter. Han har for eksempel reist rundt på skoler og snakket om sin egen avhengighet og farene ved rus. Uro, og en omflakkende tilværelse, har han stort sett lagt bak seg.

–Vel vel. Jeg lever litt som en sigøyner ennå, for artistlivet er ikke noen ni til fire jobb. Og ingen dag er den andre lik. Det blir stadig en god del reiser. Rett før intervjuet med Somnus kom han fra Stockholm, der han er ofte. Der kan det dreie seg om teater og musikk – og ikke minst gjorde han braksuksess i filmen om Cornelis Vreeswijk i 2010. Han så regelrett ut som Cornelis’ tvilling, med en makeløs evne til å ta etter trubadurens kroppsspråk. En annen kollega han er stor fan av er Johnny Cash. Hans-Erik har oversatt, og fremført, mye av hans materiale. I flere år bodde han et par steder i Sverige, og tenker på den tiden som «år med tilgang til usunn mat, store porsjoner, og alt var mye billigere enn i Norge».

Husby som Cornelius.
Hans-Erik gjorde braksuksess i filmen om Cornelis Vreeswijk i 2010. Likheten var slående, mente mange.

Mye flytting i barndommen

Bakgrunnen hans er ellers slik at han kjenner mange norske dialekter, for familien har bodd både nord og sør i landet. Med en lærer-far ble det mye flytting.

– Mamma var fra Kristiansund og pappa fra Lofoten. Jeg har både klippfisk og tørrfisk i årene, sier han – før det blir alvor. – Mamma døde av kreft på min seksårsdag. Naturlig nok en veldig trist hendelse i livene til ham og broren – og faren.

Kirkens Bymisjon og krigsveteraner

Å snakke med Hans-Erik er å prate med en «tøffing» – med et varmt hjerte. Han som kan ta telefoner som ringer om natten, hvis noen trenger å snakke om livet, barnefordelingssaker eller hva det skal være. Eller at noen har vært i FN-tjeneste ute og ikke fikset å komme hjem til Norge, fordi store belastninger stadig tar på.

Han har gitt ut singelen «Rom for alle», til inntekt for Kirkens Bymisjon. Den havnet på førsteplassen på VG-lista, og solgte til platina! Hans-Erik er frittalende og åpen, og liker å gå i bresjen for folk som sliter. Ikke minst innen søvnapné kan han snakke om depresjoner og overvekt. Been there, done that, som det heter på engelsk.

Stiller gjerne opp

– Jeg vet mye om å få livet tilbake, takket være CPAP. Min depresjon er borte, helsa er bedre. Jeg skulle bare ha søkt hjelp tidligere. Han er tydelig opptatt av å hjelpe menn som sliter med mental helse, fordi menn kanskje kan bruke lengre tid på å åpne seg enn kvinner? Ja, han er interessert i å snakke om alle slags tilstander og lidelser – og er glad hvis han kan stille opp for folk som har det vanskelig. Med et raust sinn har han forståelse for det meste.

Mannegrupper

Hans-Erik Dyvik Husby føler at han har en stemme, og bruker den, når han kan. For ham føles det ekstra fint å gå inn i en manne-hverdag ikke så mange hører om.

– En mann skal være bra nedfor før han tar en lykkepille, eller godtar pasientrollen på grunn av et mentalt problem. Husk at fire ganger så mange menn som kvinner begår selvmord. Mange «mannegrupper» på nettet er et skrik om samhold. Jeg er opptatt av å bidra der jeg kan, sier den engasjerte pappa’n til datteren Else – tiåringen som har førsteprioritet i hans liv.

(Publisert 10/08/22 Utg. 1 2018 https://online.flippingbook.com/view/809866/22/)