21. januar 2025

Foreningen

Søvnforeningen er en landsomfattende, partipolitisk og religiøst uavhengig pasientforening som skal favne alle som har en søvnsykdom, er pårørende til disse eller er spesielt interessert i søvnsykdommer. Søvnforeningen skal bistå, støtte og veilede medlemmer. Søvnforeningen skal fremme medlemmenes interesser og rettigheter i samfunnet ved politisk påvirkning. Søvnforeningen skal arbeide for økt forskning og undervisning innen søvnsykdommer. Søvnforeningen skal drive opplysnings- og informasjonsarbeid overfor medlemmer, politikere, helse- og trygdevesen, skoleverket, arbeidslivet, myndigheter, media og samfunnet for øvrig. Foreningens visjon er: Bedre søvn – Våken Hverdag.

Handlingsplan 2025

Informasjon SOMNUS to utgaver i papir  Økt aktivitet på sosiale medier Brukerorienterte informasjonsfilmer Podcast: Diagnoseutvalgene og ungdommene lager podcaster.

Nye prosjekter: Småbarnsforeldre  Egen gruppe for småbarnsforeldre med babyer med cpap. Søvn i skolen – Røre-prosjektet

 Helsepolitikk: Nasjonalt behandlingssted for hypersomnier Fortsette å plage NPE – følge opp høringsnotatet   Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget om midler Separat uavhengig sakkyndigutvalg utenfor NPE  Hjernehelsestrategien Heslastiftelsen – arbeide videre

 Arrangementer: Masse aktiviteter for likepersoner og fylkeskontakter på den internasjonale søvndagen FREDAG 14. mars Kronikk dagen før og politisk dokument: Søvn i skolen Markedsføre bedriftsbesøk med lunsjseminarer  Webinarer med spisse temaer – minst tre i halvåret.   Arendalsuka – samarbeide med SovNo og NOSM – Arendalsuka 2025 Marit/Arbeidsutvalget

 Møterunde forslag: Første halvår: OSLO INNLANDET ØSTFOLD Annet halvår: TROMSØ – Alta – Nord-Norge MOLDE/ ÅLESUND/KRISTIANSUND 

Mestringshelgen 2025: Olavsgård 12-14 september.   

Samarbeid pasientorganisasjoner: Lage en felles konferanse for styrene i søsterorganisasjoner som f.eks. RLS, ME, Mental Helse, Diabetes, LHL o.l.

 Ekstern finansiering av prosjekter: Helse-Nord: Finansiering av turneen høsten 2025      Helse-Vest: Aktivitetene med kafemøter Helse-SørØst: Urdubrosjyre, Oslo-arrangementer, Småbarnsgruppe, skoleprosjektet. SOMNUS i papir Turnebuss for skoler og ungdommer. Kostnader til etablering av egen UNG.    DAM-ekspress: Midler til podcast for ungdom              

God organisering av Ungdomsgruppa Etablere interimsstyre og innkalle til årsmøte og stifte foreningen formelt.  

Medlemmer, verving, likepersoner og Brukerrepresentanter: Oversikt og dokumentasjon, kurs, verving, purringer o.l.

 

Historien

Stifterne møttes etter etterlysning på radio. Eva Schistad, Ole Schweder og Hans Martin Lindstrøm startet det som da ble hetende Somnus i 1980. – Kimen til foreningens eksistens lå i den ensomhet og uvitenhet jeg følte i min tilværelse som narkoleptiker, skrev Schistad da foreningen feiret tiårsjubileum i 1990. 
Det var hun og NRK som begynte det hele. Den gangen Norsk Rikskringkasting bare hadde én kanal, andre radiostasjoner var forbudt og de mest populære programmene samlet hele Norge rundt radioen. Ett av dem var «Middagsstunden». Det halvtimelange programmet gikk på dagtid seks ganger i uken, og NRK selv beskriver det spøkefullt som «Barnetimen for de eldre».
Programmet snakket spesielt til eldre lyttere, og i 1979 var narkolepsirammede Schistad gjest. – Jeg etterlyste narkoleptikere som kunne tenke seg brevkontakt. Det kom tre svar, og to av dem som svarte, var Ole Schweder og Hans Martin Lindstrøm. Etter cirka et års brevveksling, ble foreningen formelt stiftet 1. september 1980 med fire medlemmer.
– Ettersom vi var så få i starten, mente vi at det var vel storslagent å gi foreningen et navn som for eksempel «Norsk Narkolepsiforening» eller lignende. Det var også umulig å forutsi om foreningen ville få noen stor tilslutning.
Dermed ble foreningen døpt Somnus. – Vi møttes i Oslo. Foreningen fikk 10 000 kroner i etableringsstøtte fra Sosialdepartementet. 
– Økonomisk sett var de første årene magre, skrev Schistad i forbindelse med tiårsjubileet. I 1996 fastslo handlingsplanen for Norsk Narkolepsiforening at foreningen hadde vært teknisk sett konkurs ved slutten av 1994 – men at økonomien ble rettet opp.
Opp gjennom årene kom det inn støtte fra offentlige ordninger, fond og enkelte ganger fra næringslivet. Men noen stor og rik organisasjon er Søvnforeningen aldri blitt.

Ett sted fikk foreningen likevel tidlig gjennomslag: I mediene. Elsa Andersen, ett av de første medlemmene, fikk fortelle historien sin i en stor reportasje i Norsk Ukeblad. De senere lederne Thorbjørg Moen og Marit Røsnæs dukket opp i Hjemmet, Arbeiderbladet og Kvinner og Klær, og Arne Edvardsen var i Vi Menn. I 1984 ga Moen og Røsnæs søvnsykdommer et ansikt i «Sosialkanalen» på NRK fjernsyn. Medieoppmerksomheten førte til at flere meldte seg inn. I 1984 var de 42 medlemmer. I 1987
fikk foreningen vedtekter. Da den feiret tiårsjubileum i 1990, var medlemstallet 200, og fem år senere hadde det økt til 311.
I jubileumsåret har Søvnforeningen 825 medlemmer og et budsjett på 987 000 kroner.

Eva Schistad ble foreningens første leder, og i styret hadde hun med seg Ole Schweder og Hans Martin Lindstrøm (t.h).

Søvnforeningens vedtekter

Vedtekter vedtatt på ordinært årsmøte 21. april 2017. Disse vedtekter erstatter alle tidligere vedtekter. Årsmøtet 21. april 2023 vedtok endringer i §§ 5 og 6 for å utvide styret.

§ 1 NAVN OG FORMÅL:

Foreningens navn er Søvnforeningen. (Norwegian Association of Sleep Disorders) Søvnforeningen er en landsomfattende, partipolitisk og religiøst uavhengig pasientforening som skal favne alle som har en søvnsykdom, er pårørende til disse eller er spesielt interessert i søvnsykdommer.

Søvnforeningen skal bistå, støtte og veilede medlemmer. Søvnforeningen skal fremme medlemmenes interesser og rettigheter i samfunnet ved politisk påvirkning. Søvnforeningen skal arbeide for økt forskning og undervisning innen søvnsykdommer. Søvnforeningen skal drive opplysnings- og informasjonsarbeid overfor medlemmer, politikere, helse- og trygdevesen, skoleverket, arbeidslivet, myndigheter, media og samfunnet for øvrig. Foreningens visjon er: Bedre søvn – Våken Hverdag.

§ 2 SAMARBEID:

Foreningen skal stå tilsluttet Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og    Funksjonshemmedes Studieforbund (FUNKIS). Foreningen bør samarbeide med tilsvarende foreninger i utlandet når det er naturlig.

§ 3 MEDLEMSKAP

 Former for medlemskap: Hovedmedlemskap Familiemedlemskap: Flere personer i samme husstand Støttemedlemskap: Personer, institusjoner og firmaer som ønsker å støtte foreningen. Æresmedlemskap: Årsmøtet kan innvilge æresmedlemskap til personer som har gjort en særlig god innsats for foreningen. Innmelding og utmelding skal skje skriftlig. Utelukkelse: Medlemmer som motarbeider eller på annen måte skader foreningens  interesser, kan etter beslutning på årsmøtet utelukkes fra foreningen.

§ 4 KONTINGENT

Årskontingenten for kommende kalenderår fastsettes av årsmøtet. Nytt medlem betaler for resterende kvartaler. Kontingenten skal være betalt innen utgangen av mars. Skyldig kontingent etter purring to ganger kan medføre at medlemskapet opphører uten ytterligere varsel. Foreningen betaler kontingent for æresmedlemmer.

§ 5 ÅRSMØTET

Ordinært årsmøte: Årsmøtet er foreningens høyeste myndighet. Bare saker som står oppført i sakslisten kan behandles. Årsmøtet holdes innen utgangen av april hvert år. Styret bestemmer tid og sted og sender innkalling senest åtte uker før møtet. Saksliste og alle sakspapirer sendes ut senest 10 dager før møtet.

Innkalling: Til et årsmøte skal innkalles alle medlemmer som har betalt kontingent innen 1. april i årsmøteåret. De fremmøtte medlemmene har alle tale-, forslags- og stemmerett, også æresmedlemmer. Uten stemme- og forslagsrett, men med talerett i relevante saker innkalles også bladets redaktør, regnskapsfører/revisor. Søvnforeningen dekker reise og opphold på rimelig vis for alle fylkeskontakter og oppnevnte utvalgsledere. Refusjon av kostnader til reise og opphold i forbindelse med årsmøtet for andre medlemmer, finnes i eget regelverk. Årsmøtet er beslutningsdyktig når mer enn 10 betalende medlemmer er til stede i tillegg til styret.

Årsmøtet skal behandle følgende:

               1.      Konstituering:

                     a)   navneopprop

                     b)   godkjenning av innkalling

                     c)   valg av møteleder

                     d)   valg av sekretær som fører protokoll

                     e)   valg av to personer til å underskrive protokollen

                     f)   valg av to personer til tellekorps

               2.      Godkjenning av saksliste

               3.      Styrets årsberetning

               4.      Revidert regnskap og balanse, samt revisors beretning

               5.     Handlingsplan for inneværende år til orientering

               6.      Budsjett for inneværende år til orientering

               7.      Fastsetting av årskontingent for kommende år

   8.      Innkomne saker. De skal spesifiseres i sakslisten. Saker som ønskes behandlet i årsmøtet må være styret i hende to uker før årsmøtet.

              9.      Valg:

                     a)   leder, velges for to år

                     b) fem styremedlemmer velges for to år.

                        Disse seks utgjør foreningens styre, og velges  slik at to eller tre står på valg hvert år.

                     c)   tre til fem varamedlemmer til styret, velges for ett år.

                     d)  registrert revisor, velges for ett år

                    e)  valgkomité med fire medlemmer, hvorav en leder, og et varamedlem velges for to år og slik at to og to står på valg hvert år.

             Avstemming: Når en eller flere medlemmer krever det, skal avstemming skje skriftlig. Saker avgjøres med vanlig flertall med unntak av vedtektsendringer og opphør av foreningen. Vedtektsendringer krever 2/3 flertalls oppslutning. Opphør av Søvnforeningen krever 3/4 flertalls oppslutning av de avgitte stemmer, § 12.

Ekstraordinært årsmøte:

Ekstraordinært årsmøte skal innkalles når styret eller et flertall av fylkeskontaktene krever det. Innkalling, vedlagt saksliste og sakspapirer, sendes alle stemmeberettigede medlemmer senest to uker før møtet. Bare saker som står oppført i sakslisten kan behandles. Konstituering og avstemming foretas som for ordinært årsmøte.          

§ 6 STYRET

Styret består av seks medlemmer med inntil fem varamedlemmer. Styret konstituerer seg selv etter årsmøtet, bortsett fra leder som er valgt direkte. Styret leder foreningen mellom årsmøtene og har beslutningsmyndighet i alle saker som ikke krever årsmøtevedtak. Styret skal, i tillegg til det som ellers står nevnt i vedtektene, iverksette, bistå og oppmuntre til nasjonal og lokal aktivitet i overenstemmelse med foreningens formål. I økonomiske saker innehar styret foreningens signatur ved to underskrifter: Leder eller nestleder sammen med kasserer. Styremøter: Styrets leder eller nestleder innkaller til styremøter etter behov. Styret er beslutningsdyktig når fire medlemmer er til stede. Varamedlemmer har møte- og talerett, men ikke stemmerett når alle styremedlemmer er til stede. Protokoller sendes styremedlemmer, varamedlemmer, fylkeskontakter og utvalgsledere så snart protokollen er godkjent av styret, senest en måned etter møtet. Styreprotokollene lagres digitalt slik at nevnte tillitsvalgte har tilgang til dem.

§  7 FYLKESKONTAKTER

Fylkeskontakter skal så vidt mulig finnes i alle fylker. Fylkeskontakter skal videreføre foreningens formålsparagraf på lokalplan. Styret har ansvar for at foreningen har fylkeskontakter. Fylkeskontakter utarbeider en årsplan for kommende år med behov for økonomisk bidrag og sender denne til hovedstyret i desember. Originalbilag for lokale kostnader sendes kasserer i hovedstyret snarest.

§ 8 UTVALG/REPRESENTASJON

Alle representanter til interne og eksterne råd og utvalg skal oppnevnes av styret. Styret oppnevner arbeidsutvalg og skal utarbeide klart definerte mandat og fastsette funksjonstid for slike utvalg. Styret innkaller utvalgsledere til styremøter ved behov for å sikre godt samarbeide. Foreningen skal representeres i de sammenheng styret finner nødvendig eller ønskelig.

§ 9 MEDLEMSBLADET

Medlemsbladet SOMNUS er foreningens informasjonsorgan. Bladet skal ivareta foreningens formålsparagraf, og ellers drives etter vanlige presseetiske normer. Bladet redigeres etter Redaktørplakaten og er bundet av Vær Varsom-plakaten. Ansvarlig redaktør engasjeres av styret, som også utarbeider mandat og fastsetter funksjonstid og godtgjørelse. Søvnforeningen er ansvarlig utgiver.

§ 10 ØKONOMI

Styret skal sørge for at Søvnforeningen har en god og ryddig økonomi, og at et eventuelt overskudd kommer foreningen til gode. Styret er ansvarlig for at foreningens regnskap føres i samsvar med reglene for god regnskapsførsel. Regnskapsåret skal følge kalenderåret. Fullstendig regnskap og balanse skal godkjennes i årsmøtet. Styret utarbeider budsjett for inneværende år. Budsjettet legges frem til orientering på årsmøtet. Regnskapet skal føres av godkjent ekstern regnskapsfører. Revisjon av foreningens regnskap skal utføres av registrert ekstern revisor.

§ 11 TAUSHETSPLIKT

Alle tillitsvalgte har taushetsplikt om medlemsinformasjon. Søvnforeningens medlemsdatabase er bare tilgjengelig for de som styret til enhver tid utpeker til dette. 

§ 12 OPPHØR AV FORENINGEN/FUSJON MED ANDRE FORENINGER

Beslutning om opphør av Søvnforeningen kan kun fattes av et ordinært årsmøte, og etter at saken først har vært behandlet i et ekstraordinært årsmøte. Behandlingen kan ikke finne sted uten at samtlige betalende medlemmer har fått tilsendt en skriftlig redegjørelse for forslaget om opphør innenfor årsmøtefrister, se § 5. Beslutningen må ha 3/4 flertalls oppslutning av de avgitte stemmene både i det ekstraordinære og det ordinære årsmøtet. Avviklingen foretas av en representant fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon sammen med en representant for foreningens styre og foreningens revisor. Foreningens frie midler settes inn i Forskningsfondet for søvnsykdommer. Hvis et slikt fond ikke finnes, velges et fondsstyre på samme ordinære årsmøte som behandler opphørssaken. Med 2/3 flertall kan ordinært årsmøtet vedta fusjon med en forening som har til dels eller helt samme formål som Søvnforeningen. Den fusjonerte foreningen må bidra til styrking av arbeidet for søvnsaken og ivareta medlemmenes interesser i tråd med Søvnforeningens formål.

Foreningen ble stiftet 1. september 1980. Vedtekter av 20. juni 1998 med endringer vedtatt i årsmøtene:  8. april 2000, 21. april 2001, 26.april 2003, 24. april 2004 28. april 2007, 25. April 2009 16. april 2010, 17. april 2015, 22. april 2016, 21. april 2017, 21. April 2023.