21. november 2024

Derfor sover du

Du sover for å vaske hjernen, fjerne avfallsstoffer og lagre minnene dine. Det finnes enda flere grunner for at du trenger søvn. Men ikke bekymre deg så mye for søvnen din. Det får deg nemlig bare til å sove dårlig.

Tekst: Georg Mathisen

Bilde av Boccara og Nybø som undersøker med noen forskningsapparater.
Søvnen reparerer, fastslår forsker Charlotte Boccara på Universitetet i Oslo. Her forklarer hun om søvnforskning for statsråd Iselin Nybø etter at hun fikk «Fripro unge forskertalenter»-stipend for å forske på mekanismer for kognitiv utvikling under søvn. (Foto: Forskningsrådet)

Hvorfor er søvnen så viktig at kroppen din tvinger deg til å sove? Fire forskere fra Universitetet i Oslo prøvde å svare på Forskningsdagene i år. Det er nemlig ingen tvil om at søvn for de første menneskene også var farlig:

Gjør deg sårbar

– Hvorfor skal vi sove når det gjør oss sårbare for angrep? Søvn er en hviletilstand som gir oss redusert reaksjonsevne, redusert motorisk aktivitet, redusert bevissthet og redusert metabolisme, sier Charlotte Boccara – nevrofysiologen som har skrevet artikkelen om søvn i Store Norske Leksikon. (For ordens skyld: «Motorisk aktivitet» er forskerspråk for bevegelse, mens metabolisme er det samme som stoffskifte.)

Boccara peker på hvordan søvnen reparerer. Den som mangler søvn, blir sliten og får humørsvingninger, vansker med å konsentrere seg, problemer med hukommelsen, paranoia og hallusinasjoner. Det skjer allerede etter én eller to netter uten søvn. – Hva skjer mens vi sover som er så viktig for helsen? Hjernen kvitter seg med avfall, kommuniserer mellom ulike områder, lager forbindelser og produserer stoffer, sier hun.

Fra RAM til harddisk

Førsteamanuensis Hua Hu sammenligner hjernen med en datamaskin med korttidsminne og lagring, eller RAM og harddisk. Hippocampus og neocortex, som de aktuelle delene av hjernen heter. – Overflaten til hjernen, neocortex, er som en harddisk med enorm lagringskapasitet. Overføringen av minnet skjer mest om natten. Hippocampus har liten lagringskapasitet og kortvarig lagring. Så overfører den minnene om natten til neocortex, som har stor lagringskapasitet og lagrer lenge. Søvn etter læring gjør minnelagring langvarig, forklarer han. Dessuten gjør søvnen korttidslageret i hippocampus tilgjengelig igjen. Hvis ikke hippocampus tømmes for minner, mister du læreevnen.

Bilde av Hu som taler til publikum med mikrofon på foran powerpoint-slides.
Ronald Reagan og Margaret Thatcher ble vellykkede politikere uten søvn, men ble rammet av demens senere i livet, peker Hua Hu på.

Demens

Samtidig går det an å klare seg utmerket med lite søvn, men det er ikke sikkert at det er bra på lang sikt. Hua Hu bruker to av de viktigste statslederne i forrige århundre, Ronald Reagan og Margaret Thatcher, som eksempel: – Ingen av dem fikk nok søvn, men søvnmangel hindret dem ikke å bli høyt vellykkede politikere. Men Reagan fikk alzheimer og Thatcher demens. Fikk de det tilfeldig? Søvnmangel er en risikofaktor for alzheimer, fastslår han.

Ikke bekymre deg!

Laura Bojarskaitė, som holder på med en doktorgrad på nerveceller i hjernen, er positivt til både en middagshvil eller «power nap» og evnen til å ta igjen litt av søvnen: – Du kan reparere noen skader etter en natt med dårlig søvn, men ikke alt, sier hun og anbefaler søvntipsene fra Sovno og Haukeland.

Og først og fremst: – Vi snakker så mye om at søvn er viktig for alle systemer i kroppen, men ikke bekymre deg for mye. Bare prioriter søvnen så mye som du kan, bygg opp et søvnbehov og hold deg nok i fysisk aktivitet til at du føler deg søvnig om kvelden, råder hun.

Bilde av Bojarskaitė som taler til publikum med mikrofon på.
Du kan reparere noen skader etter en natt med dårlig søvn, men du klarer ikke å ta igjen alt, forklarer Laura Bojarskaitė

(Publisert 20/06/22 Utg. 4 2020 https://online.flippingbook.com/view/765436/6/)