Tok sovemedisin – fikk hukommelsessvikt

Jørgen Bramness som er spesialist i psykiatri, seniorforsker og professor II ved Nasjonalt kompetansesenter for samtidig rus og psykisk lidelse og Institutt for klinisk medisin, UiT tok 10 mg Zoplikon for å få sove på en lang flyreise til USA. Mange timer senere våknet han opp på et hotellrom i New Orleans, uten å huske hvordan han kom seg dit. Bramness kom seg ut av flyet, gjennom immigrasjonen og toll og helt frem til hotellet før han «våknet opp». Han kan fremdeles ikke huske mye av turen. Da han tok medisinen, var han ikke klar over at sovemedisin kunne førte til hukommelsestap. – De jeg reiste sammen med fortalte at jeg fungerte som normalt. De merket ingenting rart. Nå er dette en mer kjent bivirkning, sier han.

Han forteller at hukommelsessvikt faktisk er en så vanlig bivirkning ved mange sovetabletter at det ofte skjer hvis man «våkner opp» for tidlig.  – Sover man gjennom virketiden går det som regel helt fint og man vil ikke merke noe. Men om man våkner opp eller blir vekket og tatt med på ting, vil man nesten oftest få en form for hukommelsessvikt, sier professoren.

Stadig flere får utskrevet sovemedisiner. Bramness advarer i et innlegg i Sykepleien om at slike medisiner kan føre til hukommelsessvikt. 436.715 fikk ifølge Reseptregisteret, utskrevet en form for sovemedisin i 2017. Dette er det høyeste antallet som er registrert og en økning på 50.000 personer siden 2007. Av de drøyt 400.000 fikk 290.000 av disse medisin med virkestoffet zopiklon, som man blant annet finner i sovemedisinene Imovane og Zopiclone.

Les mer om sovemedisiner her

Publisert: 26. mars 2018 AMedia (Saken er omtalt i fagbladet Sykepleien)

Sovemedisin

  • Til enhver tid har omtrent ti prosent av befolkningen søvnplager.
  • Medisiner mot søvnvansker bør benyttes forbigående. Forskning viser at medisinens virkning avtar etter noen dager til få uker.
  • Sovemedisin kan deles inn i to hovedgrupper:
  • Benzodiazepiner (BZD) skal minske angst og uro og virke søvndyssende. Er vanedannende og skal kun brukes i korte perioder. Eksempler er Mogadon, Sobril, og Valium
  • Benzodiazepinliknende preparater er det mest brukte sovemedisinen. Skal forlenge søvnens varighet og forkorte innsovningstiden. Kan være vanedannende og skal kun brukes i korte perioder. Eksempler er Imovane/Zopiclone/Zopiklon (inneholder zopiklon), Stilnoct/Zolpidem (inneholder zolpidem).
  • Sovemedisin av typen benzodiazepiner, zopiklon og zolpidem regnes som vanedannende.

Kilder: NHI

 

Del