En datastyrt overmadrass skal gi riktig temperatur gjennom hele natten. – Forskjellige land har forskjellig sengetøy, men denne kan brukes overalt, sier Tobias Kirchhoff. Bestefaren hans begynte med ullprodukter. Selv har han videreutviklet tyske Variowell til et søvnteknologiselskap. – Vi er broen mellom madrassindustrien og den teknologiske verden, sier Tobias Kirchhoff.
Tekst: Georg Mathisen
Riktig temperatur
Pepaminto, heter produktet som han har lansert. Det fikk innovasjonspris på teknologimessen CES i Las Vegas. – Alle teknologiselskapene ser søvn som viktig nå. Med Pepaminto viser vi madrassindustrien hva du kan gjøre, sier han.
Poenget er å få riktig temperatur på alle steder i sengen gjennom hele natten, men uten at den som sover i den, må gjøre så mange innstillinger at hun opplever det som ekstraarbeid. – Når du kjøper en bil, vet du hva du må gjøre. En madrass, derimot, bare kjøper du og lar ligge på soverommet. Du vil ikke bry deg om den, du vil ikke ha en dings til på soverommet, du vil bare sove. Dette er noe av lærdommen vi måtte ta med oss da vi laget Pepaminto, sier Kirchhoff.
Med smartklokke
Søvnforsker Roy Raymann forklarer hvordan kjernetemperaturen i kroppen er høyere om dagen, men faller om natten. Med hudtemperaturen er det motsatt. – Hjerterytmen faller til midt på natten. Kroppen din prøver å miste varme, men ønsker likevel å føles varm på utsiden. Elektriske varmetepper feiler fordi de gir deg energi og varme gjennom hele natten, sier han.
Pepaminto kobler sammen en Apple Watch med striper i madrassen som kan gi enten varme eller kjøling. Klokken følger med på hvor du er i søvnen. – Du trenger forskjellig temperatur første og andre halvdel av natten. Alt du ønsker, er å sove. Vi endrer varmen til de forskjellige sonene på kroppen gjennom natten, sier Tobias Kirchhoff.
Forskjell på folk
Roy Raymann minner om at riktig temperatur også varierer fra person til person. – Jeg sover varmt. For meg kan 35 grader være bra. For andre kan 32 grader være det riktige. Men temperaturen på utsiden av kroppen din gjennom natten ligger i det området, ikke på de 20 gradene som det er på soverommet, sier han.
Tobias Kirchhoff forteller at det går helt fint å bruke den smarte overmadrassen selv om du ikke har klokken på deg om natten. – Da følger den ikke med på hjerterytmen og bruker det til å endre innstillinger gjennom natten. Men det viser seg i praksis veldig mange sover med klokken på seg. Apple laget den for at den skulle lades om natten, og de er overrasket over hvor mange som sover med den, sier han.
Pepaminto er overmadrassen som endrer temperatur i takt med hjerterytmen og behovet til den som sover på den.