Melato- nin kan legen fikse

-Vi har inntrykk av at mange leger fortsatt ikke har fått med seg at vi har fått et godkjent legemiddel med melatonin, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.

Melatonin er et hormon som utskilles fra epifysen (corpus pineale), en liten struktur dypt inni hjernen. Melatonin er ”mørkets hormon”, det vil si at utskillelsen starter når solen går ned og mørket kommer. Melatonin-nivåene når et maksimum midt på natten, i tre-fire-tiden. På dagtid er det så lave nivåer at det kan være vanskelig med nåværende måleinstrumenter å detektere melatonin.

Produksjonen av melatonin er relatert til alder. Jo eldre man er, jo lavere er produksjonen. Produksjonen av melatonin begynner å falle alt i puberteten. Enkelte hevder at økningen i søvnproblemer som sees med økende alder kan skyldes tilsvarende reduksjon i melatonin-nivåene. Det er en interessant hypotese, men foreløpig tyder ikke forskningsresultatene på en så enkel forklaring.

Melatonin har imidlertid klare effekter på søvn, og særlig på døgnrytmen.

Legemiddelet har lenge vært det mest brukte uregistrerte legemiddelet i Norge. I 2019 ble det solgt 15 millioner så kalte definerte døgndoser (DDD) av uregistrerte legemidler med melatonin.

Det betydelige salget av uregistrerte tabletter og kapsler er et faktum, til tross for at det i ett år har vært et godkjent legemiddel, Melatonin Orifarm (3 mg) på markedet.

– Vi har inntrykk av at mange leger fortsatt ikke har fått med seg at vi har fått et godkjent legemiddel, sier overlege Hortemo. – Lenge var det kun depottabletter med melatonin tilgjengelig i Norge, men i fjor fikk vi et registrert legemiddel med melatonin i tablettform.

Depottabletter frigis og absorberes virkestoffet gradvis i kroppen for å gi en jevn virkning over tid, i motsetning til korttidsvirkende tabletter.

– De uregistrerte melatoninproduktene er produsert i USA der melatonin er klassifisert som kosttilskudd. Det er ikke noe feil med produktene, men nå kan vi tilby et godkjent produkt med legemiddelkvalitet. Når et legemiddelfirma tar seg bryet å markedsføre et legemiddel i Norge, så synes vi at de bør få salget, sier overlegen.

– Med et godkjent legemiddel, slipper legene å søke godkjenningsfritak og kan skrive vanlig resept. For pasienter som har fått individuell stønad fra Helfo for et uregistrert melatoninlegemiddel, vil stønaden også gjelde for det godkjente legemiddelet.

Del