Hvordan vaske CPAP og masken min?

En ren maske varer lenger, gir bedre forsegling og gir deg en friskere, mer komfortabel behandlingsopplevelse. Brukerveiledningen for masken gir fullstendige anvisninger om rengjøring, men vi har også gitt svar på noen vanlige spørsmål nedenfor. Vi håper du synes de er nyttige!

Hvorfor må jeg rengjøre masken?

Det er mange gode grunner til å rengjøre masken. Smuss, olje og rester fra huden din og omgivelsene kan bygge seg opp på masken din hvis alt dette ikke blir fjernet daglig. De kan irritere huden og skade materialene som masken er lagd av.

Regelmessig rengjøring av masken bidrar til å holde den i god stand, optimalisere forseglingen for bedre behandling og bidrar til å beskytte huden og kvaliteten på luften du puster.

Hvor ofte skal jeg rengjøre masken og hodestroppene mine?

Du skal rengjøre masken hver dag, eller etter hver gangs bruk. Hodestroppene skal du rengjøre hver uke. Husk å vaske hendenedine først!

Du skal vaske masken og hodestroppene for hånd med forsiktig skrubbing i nesten lunkent (om lag 30 °C) mildt såpevann. Alle komponenter skal skylles godt med vann fra springen (drikkevannskvalitet) og lufttørkes uten å utsettes for direkte sollys. Se maskens brukerveiledning eller spørsmålet nedenfor for mer detaljerte anvisninger.

Du kan også bruke renseservietter for CPAP-maske. Med disse serviettene i 100 % bomull er det raskt, enkelt og praktisk å rengjøre masken din. Vær oppmerksom på at de ikke erstatter regelmessig rengjøring: som notert ovenfor, må du håndvaske maskekomponentene og hodeutstyret i varmt såpevann hver uke.

Hvordan rengjør jeg masken?

Se brukerveiledningen for masken for detaljerte instruksjoner om rengjøring av den modellen av masken du har. Generelt sett gjelder følgende rengjøringsanvisninger for de fleste maskene:

Hver dag eller etter hver gangs bruk: 

 • Ta maskedelene fra hverandre (se maskens brukerveiledning hvis du trenger anvisninger). Hvis du bruker en neseputemaske, skal du ta putene ut av rammen.
 • Vask grundig for hånd alle maskekomponentene som er tatt fra hverandre (unntatt hodestropper og myke stroppeomslag), ved å gni dem varsomt i mildt såpevann som er omtrent 30 °C varmt. Ansiktsfett og -olje må fjernes fra puten etter bruk for å sikre best mulig maskeforsegling.
 • Bruk en børste med myk bust til å rengjøre ventilasjonshullet eller eventuelle roterende deler på masken, som svivelen, svivelringen eller kuleleddet som må rengjøres.
 • Kontroller hver komponent og vask om nødvendig på nytt til du ser at komponentene er rene.
 • Skyll alle komponenter godt i rent drikkevann og la dem lufttørke. Unngå direkte sollys.
 • Når alle komponenter inkludert ventilhullene er tørre, skal du sette masken sammen igjen (se maskens brukerveiledning hvis du trenger anvisninger). 

Hver uke skal du:

 • Håndvaske hodestroppene, inkludert de myke stroppeomslagene hvis masken innbefatter slike. Skyll godt og la dem lufttørke. Unngå direkte sollys.
 • Vær oppmerksom på at hodestroppene kan vaskes uten å tas fra hverandre og at fargen som brukes i hodestroppene, kan avfarge ved førstegangsvask.

Hvis en komponent fortsatt er uren etter rengjøring eller hvis du merker at en systemdel er synlig forringet (har sprekker, misfarging, revner osv.), skal delen skiftes.

Hvilke produkter skal jeg rengjøre masken min med? Er det noen produkter jeg skal unngå?

Du skal alltid følge rengjøringsanvisningene i maskens brukerveiledning og bruke mild såpe. Vi anbefaler at du bruker vanlig flytende oppvaskmiddel eller babysjampo til vasking av masken og hodestroppene. Du kan også bruke renseservietter for CPAP-maske. Med disse serviettene i 100 % bomull er det raskt, enkelt og praktisk å rengjøre masken din. Vær oppmerksom på at de ikke erstatter regelmessig rengjøring: som notert ovenfor, må du håndvaske maskekomponentene og hodeutstyret i varmt såpevann hver uke.

Du skal ikke bruke aromatisk baserte løsninger eller parfymerte oljer (f.eks. eukalyptus eller eteriske oljer), blekemiddel, alkohol eller produkter som avgir sterk lukt (f.eks. sitrusfrukt) til rengjøring av noen av maskens komponenter. Noen rengjøringsprodukter kan være skadelige for masken, dens deler og funksjon, og kan avgi dunster som er skadelig å puste inn hvis masken ikke skylles godt nok.

Kan jeg vaske masken og hodestroppene i vaskemaskin?

Nei, du skal vaske masken og hodestroppene for hånd.

Følg alltid rengjøringsanvisningene for masken og bruk mild såpe. Noen rengjøringsprodukter kan være skadelige for masken, dens deler og funksjon, eller kan avgi dunster som er skadelig å puste inn hvis masken ikke skylles godt nok.

Kan du anbefale noen form for spray eller våtservietter som gjør det enklere å rengjøre masken min?

Våtserviettene for CPAP-maskerengjøring er en rask, enkel og praktisk måte å rengjøre masken på. Disse våtserviettene i 100 % bomull inneholder uparfymert rengjøringsmiddel og saft fra aloe vera-planten og er fri for alkohol og lateks. De er tilgjengelig i en 62-pakningsbeholder av våtservietter til hjemmebruk, eller i en boks med 14 enkeltpakninger med våtservietter til bruk på reise.

Vær oppmerksom på at våtserviettene ikke er noen erstatning for vanlig rengjøring. Som nevnt ovenfor skal du håndvaske maskedelene og hodestroppene i nesten lunkent mildt såpevann hver uke.

Kan jeg desinfisere masken?

Hvis du er den eneste personen som bruker masken, trenger du ikke desinfisere masken. Følg ganske enkelt de detaljerte rengjøringsanvisningene gitt i maskens brukerveiledning. De vanlige spørsmålene ovenfor gir grunnleggende anvisninger.

Vi anbefaler ikke å dele masken med en annen person. Hvis du deler masken, spør behandlingsstedet om å skaffe deg en annen maske for din egen bruk.

Husk at du ikke må bruke løsninger som inneholder eddik, blekemiddel, klorin, alkohol, aromatiske midler, fuktgivende midler, antibakterielle midler eller parfymerte oljer til å rengjøre noen del av maskesystemet eller luftslange. Slike løsninger kan påføre skade og redusere produktets levetid.

Hva annet kan jeg gjøre for å holde masken i god stand?

I tillegg til regelmessig rengjøring av masken, skal du beskytte masken og delene mot direkte sollys. Hvis systemdeler eller slanger utsettes for direkte sollys, kan det skade materialene og føre til forringelse.

Vi anbefaler at du vasker ansiktet før du legger deg, ideelt sett med en pH-nøytral såpe for å fjerne overflødig ansiktsfett. Du skal også unngå bruk av ansiktslotion og -kremer hvor masken kommer i berøring med ansiktet siden disse produktene kan gå ut over maskeforseglingen og over tid kan redusere kvaliteten på puten.

Enhver del av masken eller apparatet som har synlige tegn til forringelse, som sprekker, misfarging eller revner skal erstattes.

Det er enkelt å laste ned brukerveiledningen for masken din. Velg masken blant apparatene oppført her, klikk på knappen for støtte på den siden og gå deretter til inndelingen for nedlasting.

VASKE FUKTEKAMMERET:

Hvordan rengjør jeg fukteren?

Regelmessig vedlikehold og rengjøring holder fukteren i god driftsstand og hjelper deg med å få en friskere behandlingsopplevelse. Finn svar på de vanligste spørsmålene om rengjøring av fukteren her.

Hvor ofte skal jeg rengjøre vannbeholderen i behandlingsapparatet mitt?

Brukerveiledningen for fukteren inneholder anvisninger om rengjøring av den spesifikke typen apparat og dets komponenter. Du kan laste ned brukerveiledningen fra støttesiden for fukteren din.

Generelt sett skal du vaske vannbeholderen hver dag i varmt vann med mildt vaskemiddel og deretter skylle den grundig med rent vann og la den tørke, beskyttet mot direkte sollys. Hver måned skal du inspisere vannbeholderen med tanke på slitasje og forringelse, og skifte vannbeholderen hvis noen del er sprukket, blitt ugjennomsiktig eller gropete.

Bruk ikke noen av følgende til å rengjøre fukteren siden disse løsningene kan forårsake skade og redusere produktets levetid:

 • Blekemiddel-, klor-, alkohol- eller ammoniakkbaserte løsninger
 • Fuktende, antibakterielle eller glyserinbaserte såper
 • Bløtgjøringsmidler eller ikke godkjente midler for fjerning av kalkbelegg

For enkelhets skyld, har du her rengjøringsanvisningen for ResMeds varmefukter:

Hver dag

 1. Vask det demonterte beholderlokket, platen og sokkelen i varmt vann med mildt vaskemiddel.
 2. Skyll dem grundig i rent vann og la dem tørke, beskyttet mot direkte sollys.

Hver måned

 1. Trekk vippelokkforseglingen av vippelokket og vask den i varmt vann med mildt rengjøringsmiddel.
 2. Tørk av utsiden av fukteren med en fuktig klut og mildt rengjøringsmiddel.

Vær oppmerksom på at det demonterte beholderlokket, platen og sokkelen også kan vaskes i en oppvaskmaskin på skånsom syklus eller glassyklus (kun øverste hylle). Hvis du merker rene hvite pulversedimenter i vannbeholderen, kan du bruke en løsning med én del husholdningseddik til 10 deler vann.

Hvor ofte skal jeg rengjøre ClimateLineTM– eller SlimLineTM-slanger? Hvordan rengjør jeg den?

Se slangens brukerveiledningen for å få detaljerte anvisninger om rengjøring.

Generelt sett skal du ta av luftslangen ved å trekke i fingergrepene på cuffen. Heng slangen på et rent, tørt sted til neste bruk.

Vær oppmerksom på følgende:

 • Heng ikke luftslangen i direkte sollys, da dette kan føre til at slangen over tid stivner og får sprekker.
 • Luftslangen må ikke vaskes i vaskemaskin eller oppvaskmaskin.

Hver uke skal du koble luftslangen fra behandlingsapparatet og masken ved å trekke i fingergrepene på cuffen, og deretter vaske luftslangen i varmt vann med mildt vaskemiddel. Skyll slangen grundig, heng den opp på et rent, tørt sted og la den tørke. Før neste gangs bruk av apparatet skal du koble luftslangen til luftuttaket og masken.

Hvis du har flere spørsmål om rengjøring av fukteren og tilbehøret, kontakt behandlingsstedet eller utstyrsleverandøren.

Del