Følg med på søvn- apneen din

Vi er så forskjellige.  Noen får utlevert CPAP og maske og tar i bruk utstyret uten å hefte seg med tallene som kommer opp i displayet hver morgen. Andre noterer ned tallene hver morgen. Mange oppretter en bruker på myair.no. Noen av oss bruker en smartklokke og telefonen. 

På nettstedet MyAir.no oppretter man en bruker og skriver inn nummeret som står bakpå maskinen.  Da kan du få melding hver morgen på smarttelefonen din med oppmuntrende score for nattens søvn.

Programvare på PC

Det går an å laste ned en programvare på PC’en din – den heter OSCAR og du finner den ved å søke på OSCAR CPAP og kommer til https://www.sleepfiles.com/OSCAR/  CPAP’en har et smartkort som kan leses av en vanlig kortleser koblet til PC’en din og du får opp omtrent hvert eneste pust du tar om natten.

Smartklokke

Noen bruker en smartklokke. Det gjør jeg. Jeg bruker en klokke som koster ca 900 kroner, med andre ord ikke av de dyreste. Den viste selvsagt klokkeslett og dato og antall skritt jeg går pr dag samt pulsen min. Den har en rekke funksjoner til, som jeg ikke bruker. Men jeg har lastet ned appen som hører til, og ved å legge klokken inntil smarttelefonen, så synkroniseres det hele, og jeg leser av på telefonen hvordan det står til. Hvis jeg har på meg klokken om natten – jeg orker ikke hver natt, for plastarmbåndet er ganske svette – så kan jeg lese av interessante søvndata. Til opplysning: Jeg har en kraftig søvnapné og bruker Bipap  (AirCurve 10 VAuto) med ekstra høyt trykk. Bipap har lavere trykk på utpust enn en vanlig CPAP.

Tallene siste natt

Forrige natten hadde jeg på klokken og neste morgen sjekket jeg både displayet i maskinen min og hva klokken hadde registrert. Displayet sa at jeg hadde sovet i 6,4 timer og hadde i snitt 4,7 pustestopp i timen. Klokken sa det samme, men viste meg hvordan pustestoppene hadde fordelt seg ut over natten. Jeg var ikke våken i løpet av natten og følte jeg hadde sovet godt. Klokken fortalte at jeg hadde vært våken flere ganger i løpet av natten og at maskinene hadde gjort jobben sin. Grafen fra klokken som vises på telefonen min, viser også hvordan søvnstadiene fordeler seg. I tillegg får jeg vite at jeg har lavt oksygeninnhold hele natten.

Dårlig natt – dårlig dag

Dagen etter en sånn natt, merker jeg at jeg lettere dupper av innimellom – bare noen sekunder av gangen. Men det er greit å vite at på sånne dager, bør jeg kanskje være ekstra oppmerksom når jeg skal kjøre bil eller andre aktiviteter som krever årvåkenhet.  Sykehusene har sjelden anledning til å kalle oss inn til kontroll hvert år som hadde vært ønskelig. Da ville de lest av datakortet i maskinen og sett på tallene. Derfor kan det være greit å holde øye med din egen søvn og heller be om kontroll om du ser at noe forandrer seg.

Lykke til!

Marit Aschehougs data og historie

 

 

 

 

 

 

 

 

Min Bipap viste disse tallene sist natt.

 

 

 

 

 

 

 

Jeg hadde på meg min enkle smartklokke hele natten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klokken sender data til min telefon og viser at jeg har vært våken flere ganger utenat jeg har merket det.

 

 

 

 

 

 

 

Søvnstadiene fordelt seg slik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Klokken registrerer også oksygennivået.

 

 

 

 

Del