Finner sykdom mens du sover

Puster du raskere enn vanlig når du sover? Kanskje du er syk. Sensorene fra Vital Things skal kunne finne ut at noe er galt lenge før en lege kan oppdage det. Alt begynte fordi gründerne skulle teste babycall-løsninger, men fant ut at de hadde søvnapné.

De hjelper syke å komme i bedre form, og de hjelper toppidrettsutøvere å komme i enda bedre form. Det gjør Vital Things med en boks full av sensorer som følger med på hvor raskt du puster, om du er urolig og om du sover godt.

Trodde det var feil

Alt begynte fordi grïnderne skulle teste babycall-løsninger, men fant ut at de hadde søvnapné. – Vi jobbet med sensorteknologi. Da jeg og kollega Ole-Johan (Ellingsen) skulle teste, så fikk vi masse bortfall av lesing av pusten hans om natten. Vi trodde sensoren hans feilet, forteller Alf Egil Bogen. Han står bak en rekke teknologibedrifter. Men feilen i sensoren som overvåket Ellingsen, den fant han aldri. Rett og slett fordi det ikke var noen feil. I stedet dro Ellingsen på søvnutredning og fikk påvist alvorlig søvnapné. 60 pustestopp i timen. Bogen lot seg teste og fikk også apnédiagnose.

Store mørketall

Da begge de to hadde fått påvist en sykdom som de aldri hadde tenkt på at de kunne ha, snakket de med ekspertene og fikk høre hvor store mørketallene er. – Vi oppdaget dette på oss selv med vår egen teknologi. Vi tenkte at her er det noe vi kan gjøre som kan bidra, forteller Bogen. Resultatet ble søvnmonitoren Somnofy. – Når du jobber med forskere og det akademiske miljøet, kan du ikke holde tilbake noe. Vi bestemte oss tidlig for at vi skulle være helt transparente. Vi gikk i samarbeid med Universitetet i Bergen, som gjorde en stor studie med sensorer både hjemme og på klinikk, forteller han. Colosseumklinikken og Olympiatoppen var også med på arbeidet.

Større mørketall

– Her skulle vi kartlegge søvnfaser, så vi var ikke interesserte i å ha med noen med søvnapné. Derfor valgte vi ut folk med normal BMI og lav nakkediameter. Blant det utvalget fikk vi også 15 prosent med søvnapné. Det er få som har gjort denne typen kartlegginger, men det viser at disse mørketallene er mye større enn folk tror, sier han. Nå har Vital Things tall fra over 200 000 netter med søvn. Sensorene kan brukes til mye mer enn bare å sjekke søvn, forteller Bård Benum, som er daglig leder for Vital Things.

– Når vi har jobbet med søvnkartlegging, er pust en av de viktigste parametrene. Men vi har ti sensorer inni enheten vår, og vi måler ørsmå bevegelser. Pust og bevegelsesutslag bruker vi inn i en maskinlæringsalgoritme som gir et ganske presist bilde av søvnmønsteret ditt, sier han.

Snakker med andre

Det å følge pust og uro har verdi i seg selv. Men samtidig begynte teknologiinteresserte leger å kontakte Vital Things om helt andre ting: – Pust er ekstremt interessant for medisinsk oppfølging. Vi startet med å jobbe med søvn. Så ser vi at det er en rekke problemstillinger innenfor helse hvor det å måle det vi måler, kan være veldig interessant, sier Benum. Produktene som bedriften utvikler, snakker også med andre målere og sensorer slik at alle data kan samles på ett sted. Alf Egil Bogen viser frem hvordan Somnofy har fulgt med på en 80 år gammel mann over lang tid. I noen perioder pustet han plutselig fortere enn vanlig. Den ene gangen hadde han brukket ankelen. Målingene viser også hvordan han lå urolig og var mye våken på grunn av smertene.

Avslørte infeksjon

– Den andre gangen fikk han en infeksjon. Men det visste hverken han eller legen. Pusten gir gjerne en indikasjon på sykdom lenge før du finner det ut på andre måter, sier han. Hvis du får beskjed av legen eller sykepleieren om at «nå skal vi måle pusten din», så kommer du nemlig sannsynligvis til å puste raskere, bevisst eller ubevisst. De reelle målingene får du når du ikke er våken og kan påvirke dem selv.

Ut fra dataene som samles inn, lages det modeller som kan vise om det er sannsynlig at brukeren for eksempel har søvnapné eller infeksjoner. – Maskinlæringsfolkene våre jobber sammen med legene, sier Bård Benum.

Medisinsk godkjent

Han og Bogen er opptatt av at produktene deres skal være medisinsk godkjente. I motsetning til appene for telefon og smartklokke som mange bruker selv, uten å snakke med legen. – Det er en lang vei fra å lage en gadget til å ha noe som er medisinsk godkjent, sier Bogen. Han forteller hvordan medisinsk godkjente sensorer for eksempel kan brukes på sykehjem og gjøre natten lettere for både beboeren og nattevakten: – Regelverket sier at du skal måle pust fire ganger per natt. Nå kan du legge om rutinene og bruke det digitale tilsynet. Det er i de aller fleste tilfellene bedre enn det manuelle, og du slipper å gå inn på rommet og forstyrre. Så kan du legge inn varsel hvis respirasjonen øker, sier han. Avrusingsinstitusjoner får også god hjelp av å følge med om natten og få alarm hvis det skjer noe alvorlig.

Idrett og eldrebølge

Olympiatoppen bruker Somnofy i flere prosjekter. – De ser på sammenhengen mellom søvn og stress og mellom søvn og restitusjon. Til hjemmebruk har brukeren en enhet som står på nattbordet. Den kommer i en reisebag og kan tas med, forteller Bogen. Somnofy-boksen kommer også med pusteøvelser for å sovne. Det hadde han ikke så stor tro på personlig, men det viser seg at 92 prosent av dem som prøver, sier at øvelsene har god effekt. Enheten kan også brukes til å vekke deg når du sover lett, i stedet for å rive deg ut av dyp søvn.

Med årene får Norge flere og flere eldre. Der mener Bård Benum at Vital Things-produktene er viktige. Hvis helsesektoren fortsetter å være organisert som i dag, så er det rett og slett ikke folk nok.

 

– Helse og omsorg trenger hjelpemidler som gjør at de er i stand til å gjøre jobben sin for flere brukere på den gode måten som de gjør i dag. Nå har vi løsninger som passer på folk. Så er vi i ferd med å ta frem løsninger som er mer medisinsk orienterte, som eksempelvis gjør at de tør å sende hjem folk fra sykehuset med utstyr som følger dem opp, sier han.

Bård Benum og Alf Egil Bogen er ikke redd for at folk kommer til å være skeptiske til velferdsteknologi i fremtiden. Som de sier det: Somnofy overvåker ikke pasienten – den våker over pasienten.

De begynte med søvnsensorboksen Somnofy. Bård Benum (til venstre) og Alf Egil Bogen går videre med teknologi som kan våke over både friske og syke.

 

Foreløpig er lokalet tomt, men snart inviterer Bård Benum og Alf Egil Bogen nyskapere med gode idéer til en ny inkubator for helseteknologi i Trondheim.

Del