SORIA MORIA: Nei til CPAP- inngrep

En enkel, liten operasjon hjelper søvnapné-pasientene med å holde luftveiene åpne. Men i Norge får du den ikke dekket den. – Erfaringene har vært bra, løsningene finnes, men det er avslag fra Beslutningsforum, forteller overlege Erlend Lundemo. Beslutningsforum, det er utvalget som bestemmer hvilke nye metoder som spesialisthelshelsetjenesten kan få lov til å ta i bruk. Der sitter de fire administrerende direktørene i hvert av de regionale helseforetakene.

Har fått prøve

Lundemo er overlege og øre-nese-hals-spesialist ved Haukeland universitetssykehus. Der har to pasienter fått lov til å prøve søvnapnéens svar på en pacemaker: Et apparat som bruker elektrisitet for å stimulere tungemuskulaturen til å holde luftveiene åpne. Det skjedde i 2015. – Gullstandarden ved søvnapné er CPAP, understreker han. Samtidig peker han på livsstil, vektreduksjon, endret liggestilling og apnéskinner som viktige bidrag. Likevel ser han hvordan mange kunne fått hjelp av en hypoglossusoperasjon. Det er et forholdsvis lite inngrep der du får operert inn en liten dings som stimulerer hypoglossus-nerven. I neste omgang påvirker det musklene i tungen slik at den legger seg riktig og ikke stopper luftstrømmen slik at du slutter å puste.

Enkelt inngrep

– Vi har operert to pasienter med løsningen til Inspire Medical Systems. Det er et implantat som opereres inn under huden og en elektrode som registrerer bruken av muskler ved pust og stimulerer tungemuskelen, forteller han. Den andre løsningen, Genio, er nyere. Det er den som ble presentert på forskningsmøte hos Sovno i Bergen i fjor. – Den krever bare ett snitt; et implantat under haken. Så klistrer du på en plasterlapp med styringsenhet før du legger deg, sier Erlend Lundemo.

De to som ble operert på Haukeland i 2015, har hatt bra resultat. Men helsedirektørene sier altså nei  til å bruke penger på flere operasjoner. Skal du betale for det selv, så må du ut med rundt 200 000 kroner.

AHI 15 til 65

Begge de to operasjonene er beregnet på voksne pasienter som har 15 til 65 helt eller delvis pustestopp i timen – altså AHI 15 til 65. Så skal de ha prøvd CPAP uten gode resultater, og de bør ikke være for overvektige. Genio brukes på pasienter med kroppsmasseindeks (BMI) under 35. Inspire er ikke testet på pasienter med BMI over 32. – Det er viktig for meg at det blir gjort en individuell vurdering. Vi er nødt til å se på den enkelte pasient, sier Lundemo. Han forteller om hvordan pasientene kan legges i en lett narkose, lett nok til at de puster selv. Så går legen inn med endoskop, ser hva som skjer i luftveiene og ser hvor hindringen sitter. – Det er et samarbeid mellom øre-nese-halslegen og anestesilegen. En trygg undersøkelse som kan hjelpe med målrettet behandling mot obstruktiv respirasjonslidelse under søvn, forteller han.

Tekst og foto: Georg Mathisen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erlend Lundemo forteller om gode resultater for de to som har fått hypoglossusoperasjon i Norge, men helsedirektørene sier nei til å betale for flere.

Del