Muskeltreningen kan halvere pustestoppene. Nå skal Malin Staaf ha digital gruppetrening for medlemmene i Søvnforeningen. Staaf er den eneste i Norge som er spesialist i orofacial myologi. Det vil si at hun trener ansikt, munn og tunge. – Det er en reprogrammering av musklene i ansiktet, tungen og svelget, sier hun.
Munnpusting
– Vi skal spise med munnen og puste med nesen. Ikke omvendt. Leppene skal være lukket til enhver tid unntatt når vi snakker og spiser. Det er kjempeviktig å puste bedre, slår Staaf fast. Hun snakker om hvordan munnpustingen gir kronisk overpusting, dårlig søvn, dårligere oksygenopptak, ingen nitrogenoksid og lavere CO₂. Lite nitrogenoksid henger sammen med mange av de samme følgesykdommene som søvnapné: Høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, demens og blæreproblemer, blant annet. Staaf kobler også munnpustingen til lav tungeposisjon, endret struktur i ansiktet, tettere nese og andre funksjoner i muskulaturen i ansiktet og svelget. – Det er en faktor for søvnapné, sier hun.
Tungen som støtte
Det hun gjør, er å trene ansikt, tunge og svelg og arbeide med pusteteknikker. Den beste tungeposisjonen sørger for å holde underkjeven stabil, åpne luftveiene, gi støtte til hode og nakke, stimulere nervesystemet og bedre nesepusten. – Nesepust og korrekt tungeposisjon alene kan bedre resultatene med CPAP, sier hun. – Vi blir tettere i nesen av å puste med munnen. Når vi puster med munnen, endrer det hele funksjonen i ansiktet, sier hun og sammenligner med å ha en arm som ikke blir brukt. Da begynner kroppen å kompensere.
Snorker mindre
– Man kan redusere snorking med å jobbe med pust og tunge. Myofunksjonell terapi kan redusere snorking og søvnapné-alvorlighetsgrad. Vi ser 50 prosent redusering i AHI hos voksne og 62 prosent hos barn, sier Staaf. Hun mener at generasjonene som kommer, vil få det mye bedre nå som betydningen av kjevestrukturen er blitt et tema. På mestringshelgen kjørte hun to økter med trening blant deltagerne med søvnapné. Det tilbudet skal flere få: – Jeg skal ha gruppetrening for Søvnforeningen. Ti økter på ti måneder – én gang i måneden på Zoom, forteller Malin Staaf.
Tekst og foto: Georg Mathisen
Det lille speilet er et viktig verktøy når Malin Staaf hjelper folk å bruke tungen riktig.