Pasienten lærer mer av CPAP-data

Bedre data gjør pasientene friskere, og de motiverer deg til faktisk å bruke CPAP-en. – Teknologi kommer til å endre alt vi gjør i helsevesenet, tror Resmed-topp Carlos Nunez.

Tekst og foto: Georg Mathisen

Han er medisinsk sjef hos CPAP-leverandøren. Han er også en sentral talsmann i det amerikanske miljøet for helseteknologi.
På årets CES ledet Nunez flere debatter om helse og digitale løsninger. CES i Las Vegas er verdens største messe for elektronikk. Midt blant alle de nye tekniske dingsene som tiltrekker seg verdens oppmerksomhet, får helseteknologi stadig større plass på messen.


Den som får bedre informasjon om dataene fra CPAP-en, kommer sannsynligvis til å bruke den, ifølge Carlos Nunez i Resmed.

Omsorg med teknologi
Teknologi er i ferd med å sørge for en ny modell for pasientomsorg, ifølge Nunez:
– Vi er i ferd med å bygge noe nytt innen helse. Ikke bare i USA, men over hele verden. Hvis du går gjennom hallene på messen og ser på all helseteknologien, så ser du svært mye samarbeid og partnerskap. Det vi prøver å gjøre nå, er å forstå hvordan teknologien kommer til å endre det vi gjør, sier han.
For egen del forteller han både hvordan teknologien gir pasientene mer lik behandling og hvordan den bidrar til at CPAP-brukerne tar imot den behandlingen de får:

Øker muligheten
– Data er ekstremt viktig. I Resmed driver vi med terapi. Vi ser at hvis du gir et apparat til en person med en sykdom, er det 50-50 sjanse om han bruker det eller ikke. Hvis han får informasjon om resultatene, øker det til 73 prosent. Har han appen som hører til, blir brukerandelen 80 prosent. Vi vet at data motiverer, sier Nunez.
Han mener også at digital helse er det som skal til for å gi mer likebehandling. Dessuten gjør nye tekniske hjelpemidler at legene lærer mer og kan gi pasientene bedre hjelp.
– Hvis du samler nok data om noen, så lærer du mye om dem. Også selv om dataene er rotete. Det er en grunn til at CES er blitt et senter for digital helse: Dette er det som forbrukeren forventer, sier han.
Så er spørsmålet: – Hva kan vi gjør for å få folk til å føle at helseteknologi virker like godt som annen teknologi? spør Carlos Nunez. Det er nemlig mange av de digitale hjelpemidlene som ikke leverer det de lover.

Uærlige pasienter
En av grunnene er at pasientene ikke forteller sannheten. – Pasienter stoler ikke på andre enn legen og sykepleieren sin, ifølge Stephen Klasko i helseteknologiselskapet General Catalyst & Stel Life.
– Jeg forteller ikke sannheten hvis jeg tror at legesenteret mitt har en avtale med Amazon. Hvis jeg tror at informasjonen blir delt med noen, vil jeg ikke fortelle at jeg har tatt en abort eller at jeg drikker hver dag, sier han. Dermed kan teknologien faktisk føre til at pasientene får dårligere hjelp.
– Det er dette vi må unngå, sier Bobby Mukkamala, nylig avgått leder for den amerikanske legeforeningen, AMA. – Med bedre datautveksling får legen bedre kunnskap om pasienten og bedre hjelp til å gjøre det riktige. Det er ikke alle overvektige pasienter som er overvektige av samme grunn, sier han. Derfor skal de heller ikke ha samme behandling.
For søvnapnépasienter er manglende kunnskap livsfarlig:
– Mange pasienter med søvnapné har ingen anelse om at de har det. Dette øker dødeligheten, sier Bobby Mukkamala.

Del