Mange behandlingsmuligheter for søvnapné

Behandlingsformer

Behandlingsformer

Søvnapné kan behandles på flere måter.

Hvilken type behandling bestemmes blant annet av graden av sykdom, alder, andre sykdommer som hjerte-og karsykdommer og andre fysiske hindre (nese og svelg).

CPAP-behandling gir den mest effektive behandlingen for moderat og alvorlig søvnapné. CPAP behandling går ut på at man sover med en maske eller nesepute, som via en slange og en kompressor skaper et lett lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne.

Søvnapnéskinner sørger for å holde underkjeven noe fremskutt under søvn. Dermed hindres tungen i å gli bakover slik at det myke vevet i halsen kollapser og blokkerer luftveiene.

Kirurgiske inngrep forekommer oftest ved behandling av barn med søvnapné, ofte på grunn av forstørrede tonsiller eller polypper. Andre typer kirurgi er svært uvanlig, men kan forekomme i spesielle tilfeller ved fysiske hindre.

Behandling av søvnapné

Viktig at du kontakter din fastlege.

Hvis du har noen av de symptomene som er beskrevet på denne siden, som for eksempel snorking, er det viktig at du kontakter din fastlege. Han vil undersøke deg og eventuelt henvise deg videre til en søvnspesialist. På internett vil du finne mange ulike hjelpemidler til snorking og søvnapné, men dessverre er kvaliteten og effekten av disse svært varierende. Det viktigste er at du får en så nøyaktig diagnose som mulig av kvalifisert helsepersonell. Deretter vil du få tilbud om effektiv behandling om du har sykdommen. Les mer på disse sidene om evaluering, diagnose og behandling.

Hvis du eller din partner lider av søvnapné, er det ingen katastrofe. Søvnapné behandles på en effektiv og god måte med gode resultater.

Les videre for behandlingsmetoder for søvnapné.

Nå skal vi på en enkel måte forklare hvordan du går frem for å få diagnose og behandling.

Om du snorker og har mistanke om at du har søvnapné, bør du snakke med din fastlege om dine symptomer. Fastlegen vil så henvise deg videre til en søvnspesialist. På sykehusene er dette primært øre-nese-hals avdelingen eller lungeavdelingen. Flere private alternativer er også nå tilgjengelig, som for eksempel Aleris. De private alternativene har ofte avtaler med det offentlige om å gjøre diagnose og behandling.

Snorking og søvnapné kan også diskuteres med tannleger. Noen tannleger lager søvnapnéskinner og kan dermed mye om dette området.

Figuren nedenfor viser hva som skjer fra en pasient opplever pustestopp til han får behandling.

Fra pustestopp til behandling

CPAP-behandling

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), kontinuerlig positivt luftveistrykk.

CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure eller på norsk: kontinuerlig positivt luftveistrykk. CPAP- behandlingen går ut på at man sover med en maske, som via en slange og en kompressor skaper et lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne og forhindrer pustestopp.

CPAP er i dag den metoden som anbefales som førstevalg ved behandling av alvorlig eller middels alvorlig søvnapné. Metoden anbefales også for personer med kraftig overvekt og/eller hjerte- og karsykdommer.

Behandlingen er svært effektiv. Man opplever ofte en rask forbedring av søvn- og livskvaliteten.

CPAP-behandling krever en grundig søvnutredning og tilpasning av riktig maske og lufttrykk.

Masker

Bruk av riktig maske er avgjørende for vellykket CPAP- behandling. Man trenger en maske som er komfortabel og sitter tett mot ansiktet slik at luften ikke lekker ut av masken, siden dette både er ubehagelig og gjør behandlingen mindre effektiv. Det finnes et stort utvalg av masker som er tilpasset forskjellige ansiktsformer og krav. Nesepute- og nesemasker er mest vanlig. Noen mennesker puster imidlertid gjennom munnen når de sover. I dette tilfellet er som regel en helmaske som dekker både nese og munn, det beste alternativet.

Masken og den myke maskeputen vil etterhvert bli slitt. Bytting av masken eller deler av masken bør vurderes årlig. Kontakt din søvnklinikk eller behandlinghjelpemiddelenhet når dette trengs.

Fukting

Hvorfor fukting? 
CPAP-behandling kan føre til bivirkninger som:

  • Tørrhet i nese, hals og på lepper
  • Tetthet, betennelser og infeksjoner i nese, hals og bihuler
  • Neseblødning og nedbryting av bløtvevet rundt neseåpningen

Slike bivirkninger kan føre til økt luftveismotstand i nesen

  • Luftveismotstand i nesen kan forårsake små munnlekkasjer. Små munnlekkasjer på sin side forverrer problemet gjennom å bidra til økt luftveismotstand. Dette setter opp en syklus av munnlekkasje og luftveismotstand i nesen.

En luftfukter med varmeelement tilfører luften du puster inn varme og fuktighet, slik at symptomene avtar og det blir mer behagelig å puste inn luften.

apneskinne
Søvnapnéskinne  er en spesiell tannbøyle som brukes for å dra fram underkjeven mens man sover. Ved at underkjeven holdes i en mer framskutt stilling (ca 0,5cm lenger fram enn vanlig) hindres tungen og den myke ganen i å tette til luftveiene.

Skinnen er ofte førstevalg ved snorkeproblemer uten søvnapnésymptomer, men den brukes også ved behandling av mild til moderat grad av søvnapné. Skinnen tilpasses av en tannlege med spesialutdanning, etter henvisning fra lege.

Spis bedre og trene mer

Slik forbedrer du din søvnapné og reduserer snorkingen

Det er en rekke ting du selv kan gjøre for å forbedre din søvnapné og snorking.

Gå ned i vekt

Overvekt er en av årsakene til søvnapné. Hos personer med søvnapné leder ofte en vektreduksjon til en god forbedring av sykdommen. Årsaken til dette er at fett forsvinner fra veggene i luftveiene, og gir dermed mer plass til den luft som skal passere. Funksjonen i de musklene som støtter svelget og kontrollerer bredden, påvirkes også positivt av en vektreduksjon.

For en person med alvorlig søvnapné kan trøttheten i seg selv utgjøre et hinder for å ta tak i sin egen overvekt. I disse tilfellene er det viktig å først behandle pustestoppene, og som steg to arbeide med vektreduksjon.

Unngå alkohol

Alkohol gjør at musklene i svelget slapper av og dermed blir svelget trangere enn normalt. Alkoholen kan dermed både forårsake og forverre problemer med snorking. For en person med søvnapné fører alkoholen også til at kroppen reagerer senere på pustestoppene, og dermed blir pustestoppene både flere og lengre.

Slutt å røyke

Røykere blir ofte trangere i nesen og svelget på grunn av betente slimhinner og økt slimproduksjon. Undersøkelser viser at problemer med snorking er dobbelt så vanlig blant røykere enn blant de som ikke røyker. For en person med søvnapné anbefales alltid røykeslutt.

Ikke sove på ryggen

Snorking og pustestopp forverres ofte når man sover på ryggen. Hos mange med søvnapné reduseres antallet pustestopp når de sover på magen eller på siden. For å unngå å sovne på ryggen, kan man for eksempel sy inn en tennisball i pysjamasryggen eller prøve å sove med en liten ryggsekk med mykt materiale.

Pust gjennom nesen

Å puste gjennom nesen når man sover er bedre enn å puste gjennom munnen, da munnpusting krever et større undertrykk for at luften skal passere gjennom svelget. Snorkeplaster er en mulighet for å holde neseborene åpne.

Når kirurgi kan være nødvendig

Det kan være individuelle faktorer som gjør deg til en snorker. En av disse er at du har for mye brusk i nesen som enten var medfødt eller skyldes en ulykke eller slag. Da kan det vise seg at du faktisk er nødt til å operere for å gjøre det enklere for deg å puste gjennom nesen.

Del