Håp om å utvikle nesespray for narkolepsi

Norske og internasjonale forskere tror de vil klare å utvikle en nesespray som kan gi narkolepsi-syke livet tilbake. Måten nesesprayen vil fungere på innebærer er at man tilfører hjernen hypokretin (også kalt Orexin-A). Dette er et våkenhetshormon som i sitt fravær gjør at man utvikler sykdommen. Forskerne sammenligner effekten med hva insulin gjør for dem som har diabetes. Det er dette hormonet de tyske forskerne har studert.
* Sett i forhold til hvor mange barn som ble vaksinert, hadde myndighetene forventet rundt fem tilfeller av narkolepsi, basert på det faktum at ett av 100.000 barn får sykdommen.* 76 nordmenn har inntil nå utviklet narkolepsi som følge av vaksinasjonen i 2009, nesten alle barn og unge.

* Man mistenker også store mørketall, hvor også tilfeller hos voksne kan skjule seg.

* Rundt 470 000 barn ble vaksinert

* Narkolepsi er en epilepsiliknende sykdom i de hjernesentrene som kontrollerer den normale vekslingen mellom søvn og våken tilstand.

* Narkolepsi forekommer både som en selvstendig arvelig betinget lidelse og som en følgetilstand etter hjernebetennelse og andre sykdommer.

* I typiske tilfeller faller pasienten uten varsel i søvn og våkner igjen etter 10–15 minutter, men søvnperioden kan vare bare sekunder eller i sjeldne tilfeller en time eller mer.

Kilde: Legemiddelverket/Overlege Stine Knudsen/Store medisinske leksikon

Foreldre til barn som fikk påvist narkolepsi etter å ha tatt svineinfluensaen, har bidratt til at det nå kan komme en medisin som virker.

Del