Foredrag om søvnapné og diabetes 2 (Ås Avis)

Kan være sammenheng mellom dårlig søvn og diabetes. Denne masken skal hjelpe

Inger Johanne Henriksen Serrano demonstrerer en Cpap-maske for Wenche Jahrmann.
Inger Johanne Henriksen Serrano demonstrerer en Cpap-maske for Wenche Jahrmann. Foto: Bonsak Hammeraas
Av Bonsak Hammeraas ÅS AVIS

– Vi må kreve en søvnutredning. Søvnapné kan behandles og kan ha betydning for diabetes 2, sier Inger Johanne Henriksen Serrano på et møte i Nordby Eldresenter.

Søvnapné

Mange har problemer med å få en god natts søvn og føle seg helt uthvilt når man våkner om morgenen. Årsaken kan være pusteproblemer, noe foredragsholder Serrano sa kunne være det som kalles søvnapné. Imidlertid finnes det hjelpemidler for dette, men hun anbefalte aller først at folk krevde av lokallegen at de fikk en søvnutredning.

Serrano hadde også med seg en cpap-maske som hun demonstrerte. Det finnes flere typer masker, som man kan velge mellom å ha på når man sover, og som sikrer åpne luftveier med god søvn som resultat.

Sekretær Anne-Berit Nerland i Nordby Eldresenter.
Sekretær Anne-Berit Nerland i Nordby Eldresenter. Foto: Bonsak Hammeraas

Kobling

Diabetes 2 er også et problem i befolkningen. Dette er en sykdom Serrano nevnte kan kobles til søvnproblemer.

– 71 prosent av dem som har diabetes 2 har også søvnapné, og søvnproblemene kan ha skylda for at man har fått diabetesen. Så en søvnkontroll kan også være god for dem som allerede har fått konstatert diabetes. Det er bare å komme seg til legen, sa Serrano.

Egil Ekeberg fikk gode råd av Inger Johanne Henriksen Serrano om søvnproblemer.
Egil Ekeberg fikk gode råd av Inger Johanne Henriksen Serrano om søvnproblemer. Foto: Bonsak Hammeraas

Gode råd

– Jeg har ikke diabetes, men andre problemer, blant annet at det blir for lite søvn av og til. Synes det var nyttig å få en prat med Serrano etter foredraget hun holdt, sier Egil Ekeberg (83).

– Det er som vanlig ganske bra med folk her på senteret i dag. Vi har også et aktuelt tema som foredrag. På det meste hender det vi er nærmere hundre på tirsdagsmøtene, sier sekretær Anne-Berit Nerland i Nordby Eldresenter, som ligger på Granheimtunet.

Faste rutiner

Disse tirsdagstreffene er fra 10-14 og etter foredrag og/eller underholdning er det kaffe, kaker, smørbrød eller annet å bite i. Og sin vane tro er det ikke tirsdagstreff uten utlodning med åresalg og mange premier. Slik var det også da Ås Avis deltok på møte sist tirsdag.

Det er mange som besøker tirsdagstreffene på Nordby Eldresenter i Granheimtunet.
Det er mange som besøker tirsdagstreffene på Nordby Eldresenter i Granheimtunet. Foto: Bonsak Hammeraas
Del