Faglige råd om CPAP og smitte kommer

Til alle som bekymrer seg for bruk av CPAP i disse smittetider. Overlege Harald Hrubos-Strøm jobber nå med faglige råd om dette. Søvnforeningen vil offentliggjøre dem så snart vi får rådene fra ham – trolig i løpet av kvelden og natten. Her er et sitat frahelseopplysningssiden verywellhealth:

Farene ved infeksjon

For det første er selve CPAP i utgangspunktet en steril enhet. Plast- og metalldelene vil ikke forårsake sykdom alene, og bakterier vil ikke være der når maskinen er ny. Når du begynner å bruke den, er alle bakterier i masken, slangen eller enheten din bakterier. Derfor risikerer du neppe å få infeksjon fra en CPAP hvis du er den eneste som bruker enheten. Enten det er bakterier eller virus – er det de du selv legger igjen i utstyret via pusten. Selv om det kan være en rimelig bekymring for potensiell infeksjon fra bruk av CPAP-utstyr, er det lite forskning på voksne som støtter en slik antagelse. Moderne apparater med bruk av oppvarmede luftfuktere, oppvarmet slange, allergivennlige filter og forbedret design er ikke godt studert. Faktisk er det foreløpig null – ja, null-rapporter fra leger som er funnet i den vitenskapelige litteraturen om CPAP-maskinbruk som bidrar til økt risiko for infeksjon i øvre luftveier, som bihuleinfeksjoner eller lungebetennelse.

(Kilde: Verywell Health is an award-winning online resource for reliable, understandable, and up-to-date health information on the medical topics that matter most to you.)

Del