Philips bytter ut 5,2 millioner CPAP-er – mellom 70 000 og 90 000 av dem er i bruk i Norden. Ikke bare er det problemer med å få produsert nok maskiner. Nei, i tillegg lå produsenten 5,2 millioner CPAP-er bak skjema da komponentmangelen begynte.
Erstatter alt
– Dels er det problemer med å levere på grunn av komponenter som er vanskelige å få tak i, dels har vi en sikkerhetsmelding som innebærer at vi må erstatte alle produkter som finnes på markedet, med nyproduserte, sier Jonny Eriksson. Han er kundeansvarlig for søvnbehandling i Philips. I USA trakk Philips tilbake flere CPAP-modeller i fjor sommer. I Europa gikk produsenten ut med en sikkerhetsmelding. Grunnen var at skummet som skal sørge for at maskinene bråker mindre, kunne brytes ned i mindre partikler som brukerne kunne puste inn.
– Ikke for mye partikler
– Senere har vi gjort harde tester som viser at ingen verdier går over referanseverdiene for utslipp av partikler. Likevel har vi bestemt oss for å bytte ut alle de eksisterende maskinene, sier Eriksson. I Norden er det snakk om mellom 70 000 og 90 000 CPAP-er. I hele verden er det 5,2 millioner. Mer enn 1000 ansatte arbeider for å løse problemet – men det tar tid. – I tillegg har både vi og alle andre som produserer CPAP-er, problemer med mangel på komponenter. Det skyldes alt fra korona i Shanghai til båter som ikke kan frakte. Bilbransjen får ikke frem biler. Det er det samme med CPAP-er, slår Eriksson fast.
Vil ha kontakt
– Samtidig som vi må bytte ut eksisterende maskiner, har Resmed problemer med at de ikke får produsert maskinene som kunne ha dekket opp bristene når vi ikke kan levere. Det kommer i hvert fall å ta året i år før vi får byttet ut eksisterende maskiner, mener han. Årsmøtet i de svenske Apnéföreningarna i april fikk brev fra Philips med en redegjørelse for situasjonen. – En utfordring har vært at Philips Respironics oftest ikke har tilgang til søvnapnépasientenes kontaktinformasjon, heter det. Derfor oppfordrer Philips dem som ikke allerede har registrert produktet sitt, til å gjøre det – selv om de har fått produktet gjennom helsevesenet eller en annen tredjepart.
Tekst: Georg Mathisen
Ifølge Philips er de ikke farlige, men CPAP-ene DreamStation skal byttes ut likevel.